Makaron sojowy to rodzaj makaronu zrobionego z mąki sojowej. Jest popularny w kuchni azjatyckiej i można go stosować w różnych potrawach. Makaron sojowy jest dobrym źródłem białka i ma niską kaloryczność. Często jest on wytwarzany z mąki sojowej, wody i oleju, co czyni go zdrową alternatywą dla zwykłego makaronu pszennego.
Jak zrobić makaron sojowy?
Makaron sojowy może być używany na wiele różnych sposobów. Można go jeść na sucho, dodawać z innymi składnikami, takimi jak warzywa lub sosy mięsne, lub dodawać do zup i sałatek. Makaron sojowy można kupić w większości sklepów spożywczych oraz online na FitorSweet.pl, ale można go również łatwo zrobić w domu. Wszystko, czego potrzeba to trochę mąki sojowej i wody. Najprostszym sposobem na zrobienie makaronu sojowego jest wsypanie mąki sojowej do sitka i dodawanie wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Można również zrobić go, mieszając razem mąkę sojową i wodę w misce, aż zamienią się w lepką pastę, a następnie pozostawić na 15 minut przed pokrojeniem nożem lub maszynką do makaronu.
Jak przyrządzić danie z makaronem sojowym?
Po zrobieniu makaronu można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Najczęstszym sposobem jest gotowanie go w wodzie do miękkości, ale można go również smażyć na oleju lub używać jako część stir-fry. Makaron sojowy jest dość często używany w potrawach azjatyckich i jest szczególnie popularny w kuchni koreańskiej, gdzie nazywa się go „udon”. W Korei udon je się z różnymi sosami, w tym:
- z pastą chili,
- z sosem czosnkowym,
- z sosem sojowym.
Może być podawany na ciepło lub na zimno w zależności od pory roku i innych składników użytych w daniu.