czystek lekarski

Herbata z czystka robi ostatnimi czasy furorę. Okazuje się, że czystek lekarski ma wiele właściwości prozdrowotny i jego picie zwiększa odporność naszego organizmu. Czy tak jest faktycznie?

Właściwości czystka

Czystek ma w sobie bogactwo polifenoli, które także w dużym stężeniu występują w czerwonym winie. Okazuje się, że w czystku ich ilość jest nawet większa. Do czego przyczyniają się polifenole? W skrócie- polifenole neutralizują wolne rodniki- przez co mogą zablokować powstawanie takich chorób jak te nowotworowe. Do tego działaniem czystka jest także hamowanie wszelkich stanów zapalnych pojawiających się w organizmie oraz wzmacnianie i dodawanie energii.

Kiedy pić czystek?

Czystka możemy bez obaw pić w okresie jesiennym i zimowym. Udowodnione jest, że wpływa on pozytywnie na naszą odporność. Do tego picie naparu z czystka ochrania naczynia krwionośne i walczy z drobnoustrojami i grzybami.

Warto pic herbaty z czystka — cena czystka nie jest wysoka, a zioło to pozytywnie wpływa na nasz organizm. Należy pamiętać, że osoby stosujące leki, bądź cierpiące na przewlekłe choroby, powinni najpierw porozmawiać z lekarzem a dopiero potem sięgnąć po czystka. Dzięki temu unikniemy złych połączeń z lekami i będziemy pewni, że postępujemy właściwie.

zioła

Ludzie od wieków stosują zioła na różne dolegliwości i jak widać stosuje się je także dzisiaj. Dzięki połączeniu chemii z medycyną, odkrywane są coraz większe właściwości ziół, a to za sprawą głębokiej analizy pozwalającej poznać nieznane dotąd właściwości tych roślin.

Zioła lecznicze można przygotować na różne sposoby na przykład: wyciągi z ziół otrzymuje się poprzez zalanie ich wodą zimną lub ciepłą zależnie od wrażliwości rośliny na temperaturę.

Wywary zaś robimy z twardych części rośliny, które uprzednio rozdrabniamy zalewamy zimną woda i gotujemy. Napary przygotowuje się do bieżącego spożycia, poprzez zalanie wrzątkiem i pozostawienie ich pod przykryciem na kilka minut. Jeszcze innym sposobem może być maceracja czyli zalanie ziół zimną przegotowaną wodą i pozostawienie ich na pięć do dziesięciu minut. Można jeszcze robić z ziół nalewki, przygotować inhalację lub nasiadówkę. Wszystko uzależnione jest od potrzeb osoby chcącej skorzystać z dobrodziejstw jakie ofiarują nam zioła.

Bardzo popularnym stało się używanie ziół w celach odchudzających. W aptekach można spotkać gotowe już preparaty w postaci mieszanek czy herbat, w tym również zioła na odchudzanie. Zawierają one połączone zioła wspomagające pracę żołądka i jelit poprawiając jednocześnie metabolizm.

herbata matcha

Matcha to zielona herbata w postaci sproszkowanej, powstająca z odmiany herbaty Tencha. Znana jest w tam od ponad 800 lat i stanowi składnik tradycyjnego ceremoniału parzenia herbaty cha-no-yu.

Proces produkcji

Krzewy herbaciane osłaniane są trzcinowymi matami na 14-28 dni przed zbiorami. W ten sposób są chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, dzięki czemu liście zawierają dużo chlorofilu i nabierają charakterystycznego smaku. Zebrane i przesuszone liście rozdrabniane są w specjalnych kamiennych żarnach. Proces jest długotrwały i na godzinę powstaje ok 50 g herbaty, stąd też wysoka jej cena.

Właściwości matchy

Herbata matcha to sproszkowane całe liście, dzięki temu dostarczamy do organizmu wszystkie składniki herbaty. Tymczasem klasyczny napar herbaciany zawiera w sobie 10-20% właściwości liści. Matcha zawiera dużo chlorofilu wspomagającego usuwanie toksyn oraz:

– polifenole,

– aminokwasy,

– teinę,

– błonnik pokarmowy,

– minerały: wapno, żelazo, potas,

– witaminę C.

Picie zielonej herbaty matcha ma działanie uspokajające, stabilizujące nastrój. Przy czym, oprócz jej relaksujących właściwości, pozwala także zachować czujność umysłu do sześciu godzin po spożyciu.

tak wygląda herbata rooibos

Czerwona herbata nie ustępuje popularności czarnej i zielonej herbacie. Natomiast jej właściwości prozdrowotne są najprawdopodobniej największe ze wszystkich znanych na świecie herbat.

Naturalne plantacje

Herbata rooibos rośnie w Górach Cedar. Specyficzny klimat o suchym lecie i wilgotnych zimach (pora deszczowa) pozwala zachować pełną naturalność czerwonej herbaty. Czerwone krzewy nie są posypywane pestycydami ani nie używa się na plantacjach sztucznych nawozów. Plantacje są więc całkowicie naturalne tak samo jak i uprawa czerwonej herbaty.

Herbata na zdrowie

Afrykańska czerwona herbata rooibos jest bardzo zdrowa. Pomaga na wiele przypadłości, ale przede wszystkim wspomaga system odpornościowy oraz nerwowy. Świetnie uspokaja, pomaga zasnąć i wyregulować problemy ze snem. Jest także bardzo przydatna w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, trądziku i egzemach. Ma niebagatelny wpływ na przemianę materii. Pomaga efektywnie schudnąć, pozbyć się uporczywych zaparć. Mogą ją pić nawet osoby cierpiące na schorzenia nerek, nie zawiera bowiem ani grama kofeiny.  Doskonale smakuje z miodem oraz wanilią.  Można ją pić przez cały dzień. Rano – pobudzi do działania, w dzień pozwoli ugasić pragnienie, natomiast w nocy – pomoże w zaśnięciu.

karton z mlekiem migdałowymJeszcze do niedawna kampanie społeczne nawoływały rodziców do tego, by dzieciom podawać mleko krowie, które miało być idealnym napojem sprawiającym, że nasze pociechy będą silne i zdrowe. Niestety, jak się okazuje wiele maluchów jest uczulonych na kazeinę, wiec mleko krowie zupełnie nie wychodzi im na zdrowie. Ponadto sporo ostatnich badań wskazuje na to, ze napój od krowy może być przyczyną osteoporozy a nawet zaburzeń psychicznych. Ponadto nie zawsze maluchom smakuje i jest ciężkostrawne,.

Zdrowa alternatywa dla krowiego mleka

Na szczęście na naszym rynku niedawno zyskały popularność zdrowe zamienniki, a mianowicie pyszne i zdrowe, niskokaloryczne mleka roślinne. Można je zakupić w sklepie, wystarczy tylko spojrzeć na skład. Istnieje także możliwość szybkiego robienia go na bieżąco w domu. Na przykład mleko migdałowe to idealny dodatek do posiłków lub po prostu zdrowy napój, który możemy podawać oprócz wody.

Szklanka mleka migdałowego to tylko 30 kalorii zaś bogactwo witamin i dobrych kwasów tłuszczowych, które pomagają mózgowi się rozwijać. Dodatkowo mleko migdałowe czy owsiane lub kokosowe pysznie smakuje. Z pewnością bez trudu się przestawić pociechę na napoje roślinne. Warto to zrobić szczególnie jeżeli ma ono problem z tolerancją tego krowiego.

kawa w ziarnach

Pytanie, które na wstępie usłyszy każdy gość wchodzący do domu szanującej się gospodyni. Te popularne napitki podawane zarówno jako rozgrzewające napary, jak i pod postacią chłodzących napojów, uświetniają każdą uroczystość, spotkanie towarzyskie czy biznesowe. Ale czy biorąc kolejnego łyka zastanawiamy się, w czym właściwie tkwi sekret ich popularności?

Kawa to poddane odpowiedniej obróbce nasiona kawowca, rośliny pochodzącej i uprawianej głównie w Afryce. Posiada wiele pozytywnych właściwości, z których na pewno najbardziej znanymi są poprawa koncentracji i pobudzenie. Oprócz tego poprawia metabolizm, polepsza perystaltykę jelit a nawet zapobiega niektórym rodzajom nowotworów złośliwych. Świeżo palona kawa zawdzięcza swój swój zapach dużej ilości związków aromatycznych, uwalnianych pod wpływem temperatury.  W tej chwili na rynku dostępnych jest tak wiele rodzajów tego napoju, że nie tylko smakosze małej czarnej znajdą coś dla siebie. Sklep ze świeżo paloną kawą to odpowiednie miejsce dla osoby, która ciągle szuka smaku, który przypadnie jej do gustu. Zaskoczeniem mogą być ciekawe aromaty a także, jeszcze stosunkowo mało popularna na Polskim rynku, kawa zielona.

Herbata natomiast to napar z liści i pąków roślin z rodziny kamelia. Źródłem jej dobroczynnych właściwości są katechiny, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Dzięki zawartości teiny również posiada właściwości pobudzające, jednak dużo słabsze niż kawa. Ponadto zielona herbata działa lekko uspokajająco i zmniejsza stres. Ogromną zaletą tego napoju jest jego dostępność, w każdym sklepie spożywczym znajdziemy co najmniej kilka rodzajów.

Zarówno kawę, jak i herbatę warto pić dobrej jakości i odpowiednio przyrządzoną, by jak najwięcej skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.

melisa - suszone liscie

Wśród ziół uspakajający melisa lekarska jest królową, żadne inne zioła nie mają tak silnych właściwości odprężających. Wystarczy 1-2 szklanek naparu z melisy, by spokojnie spać i ukoić nerwy.

Zastosowanie melisy

Melisa znana i stosowana jest od wieków. Ceniona jest przede wszystkim ze względu na pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy. Doskonale wycisza, zwalcza stres i pozwala pokonać bezsenność. Melisa ma jednak znacznie szerszy zakres działania.

Doskonale pomaga zwalczać:

  •    nerwice,
  •    bóle menstruacyjne,
  •    stany lękowe,
  •    depresję,
  •    bóle głowy,
  •    wirusa opryszczki,
  •    Helicobacter pyroli.

To jednak nie wszystkie właściwości melisy lekarskiej. Napary z melisy pomagają w leczeniu cery tłustej i przetłuszczających się włosów.

Zaletą stosowania melisy i innych ziół jest przede wszystkim brak działań ubocznych. Zioła nie uszkadzają wątroby, nie podnoszą ciśnienia, nie zwiększają poziomu cukru.

Melisa ma także zastosowanie w kuchni. Dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym doskonale zastępuje trawę cytrynową, która w naszych warunkach klimatycznych jest niedostępna.

Ze względu na niezwykłe właściwości melisy lekarskiej, warto jest uprawiać ją w doniczce na okiennym parapecie. Zawsze będziemy mieć wtedy świeże liście do sporządzenia relaksującego naparu. Taka melisa do picia jest najlepsza i zawiera najwięcej właściwości.

kora lapacho - zdjęcie

Kora lapacho zwana jest także „herbatą Inków”. Od dawna szamani Indian Ameryki Południowej stosowali korę lapacho do zwalczania wielu dolegliwości. Parzyli ją na  gorączkę, ogólne osłabienie, anemię czy wrzody.

Właściwości lapacho

Badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości lapacho. Skuteczne jest zwłaszcza przy walace z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza opryszczkę, gronkowca złocistego, wzmacnia ogólną odporność organizmu. Ma także właściwości antygrzybiczne, antypleśniakowe i antydrożdżakowe.  Niektórzy przypisują mu także właściwości przeciwnowotworowe.

Jak parzyć lapacho?

Lapacho jest korą wewnętrzną drzewa, toteż wymaga dłuższego procesu parzenia. Należy zgotować 0.5 litra wody i wrzucić 2 łyżki kory, następnie gotować przez 5 minut na małym ogniu. Potem zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Pijemy po 2 szklanki dziennie.  Początkowo mogą wystąpić nudności, biegunka, bóle brzucha.

Przeciwwskazania

Stosowanie lapacho wykazało także działania niepożądane. Nie powinny go pić kobiety w ciąży i osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe i mające problemy z krzepliwością krwi. Lapacho obniża krzepliwość.

Zachowanie środków ostrożności sprawia, ze lapacho może być skutecznym środkiem na ogólne wzmocnienie organizmu.

słoik z miodem wielokwiatowymNie ma chyba osoby, która nie lubi miodu. Słodki, rozpływający się w ustach, świetnie smakuje zarówno sam, a także jako dodatek do sera czy chociażby chleba. Jest idealny do ciast i deserów, świetnie sprawdza się użyty zamiast tradycyjnego cukru do herbaty czy też naparów ziołowych. Szczególnie smaczną odmianą jest miód wielokwiatowy, który ze względu na swoje walory smakowe i estetyczne wyjątkowo lubiany jest przez dzieci.

Cechy miodu wielokwiatowego są uzależnione od wielu czynników, przede wszystkim od pory roku, w której został zebrany, ale także od rodzaju miododajnych kwiatów, których nektar został użyty do jego wyprodukowania. Od tych czynników uzależniony jest zarówno smak, jak i kolor. Miód wielokwiatowy wiosenny ma słoneczną, jasną barwę i delikatny smak. Letni jest ciemniejszy o bardziej nasyconej barwie i wyrazistych walorach smakowych.

Ze względu na wyjątkowe właściwości miodu wielokwiatowego warto go regularnie spożywać. Szczególnie pomocny okazuje się w leczeniu infekcji wirusowych. Katar, drapanie w gardle czy gorączka szybko zostaną pokonane za pomocą kuracji miodem wielokwiatowym. W wyniku jego działania znacznie wzmocni się odporność organizmu, który nie będzie łatwo poddawał się działaniu wirusów czy bakterii. Jeśli nawet im ulegnie, powrót do zdrowia będzie dużo łatwiejszy.

miód gryczany w słoikuJednym z najstarszych produktów spożywczych jest miód. Już w czasach starożytnych jego pozytywne właściwości były doceniane przez wielu, a dzbany miodu odnajdywane są do teraz w starożytnych grobowcach. Dzisiaj na sklepowych półkach możemy przebierać w różnych rodzajach miodów różniących się nie tylko ceną, ale również swoimi walorami smakowymi oraz właściwościami zdrowotnymi. Jednym z najmniej docenianych miodów jest miód gryczany. Dlaczego?

Niska świadomość społeczeństwa

Taki stan rzeczy wynika głównie z niskiej świadomości naszego społeczeństwa na temat miodów. Większości z nas wydaje się, że miód musi być słodki i delikatny. Nic bardziej mylnego! Miód gryczany stosunkowo ostry, piekący smak, zaś sam zapach kwiatów gryki użytych do jego wytworzenia jest w nim bardzo dobrze wyczuwalny.

Właściwości miodu gryczanego

Jakie są jednak właściwości miodu gryczanego? W przeciwieństwie do innych rodzajów miodu, miód gryczany jest bardzo bogaty w rutynę, która pozytywnie wpływa na układ krwionośny człowieka zapobiegając chociażby rozwojowi miażdżycy. Kolejną właściwością rutyny jest to, że poprawia ona przyswajalność witaminy C, która również jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.