Każdy pamięta z dzieciństwa owsiankę. Jednym smakowała bardziej, innym mniej. Na pewno była jednak zdrowa. Owies zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, mikroelementów, błonnik, lekkostrawne białko tłuszcze i węglowodany. Dzięki takiemu składowi przeciwdziała cukrzycy, kamicy nerkowej, wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z nadwagą. Jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm.
Zielony owies i jego właściwości
Bogaty skład posiadają wszystkie części zboża i nadają się one do sporządzania różnego rodzaju preparatów, wyciągów, soku. Szczególne właściwości posiada zielony owies. Można pić z niego herbatki, sporządzić sok, koktajl lub kąpiele.
Ziele owsa możemy kupić w postaci suszonej, możemy zebrać go w lipcu i zrobić nalewki na bazie spirytusu lub wyhodować w domowej kiełkownicy. Wtedy zieloną trawę mamy na bieżąco. Wystarczy zblendować i mamy sok do koktajlu.
Zielony owies powinny spożywać osoby cierpiące na:
- cukrzycę,
- wysoki poziom cholesterolu,
- zmiany zwyrodnieniowe,
- kamicę nerkową,
- choroby żołądkowe,
- nadwagę – powoduje uczucie sytości,
- choroby jelitowe.
Zielony owies zawiera dużo krzemu, który zapewnia organizmowi zdrowie, a także doskonale wpływa na cerę. Można z niego sporządzać kremy i maseczki na twarz.