Śledź po cygańsku

śledź po cygańsku przepis
śledź po cygańsku przepis

Trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie Święta bez dań rybnych. Nic więc dziwnego, że w naszych domach pojawiają się one w rozmaitych formach. Jedną z takich potraw są m.in. śledzie po cygańsku. Od lat królują na stołach w okresie Bożego Narodzenia. Nie bez powodu. To danie idealnie nadaje się na wigilijną wieczerzę. Jest również popularną przekąską podczas imprez sylwestrowych i spotkań z przyjaciółmi, rodziną. Przygotowanie śledzia po cygańsku nie jest trudne. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet osoba początkująca w kuchni. Wystarczy jedynie pokroić i wymieszać składniki. Słodko-pikantny smak tej rybnej sałatki przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Śledzie po kaszubsku swój wyjątkowy i charakterystyczny posmak zawdzięczają połączeniu ogórków i cebuli z łagodnym ketchupem, octem, miodem, musztardą, aromatycznymi przyprawami. To wyjątkowy przysmak, który nie ma sobie równych. Idealnie smakują z kromką świeżego, chrupiącego chleba.  

Śledź po cygańsku – przepis

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi (mogą być śledzie w słonej zalewie lub matiasy w oleju),
  • 2 cebule,
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • sól, 
  • pół łyżeczki świeżo mielony pieprz do smaku,
  • sos: 1,5 łyżki octu 10%, 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu łagodnego, 2 łyżki musztardy, pół łyżeczki miodu (lub 1,5 łyżeczki cukru),  2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej.

Śledzie w oleju dokładnie odsączamy. Śledzie w słonej zalewie moczymy w zimnej wodzie (czas moczenia ryby zależy od słoności, im ryba bardziej słona, tym czas namaczania będzie dłuższy). Rybę następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki sosu przekładamy do garnka i gotujemy ok. 10 minut. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy, ale nie rumienimy. Śledzie kroimy w kostkę 2 – 3 cm lub paski. Ogórki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach (według własnych preferencji). W dużej misce dokładnie mieszamy śledzie z cebulą, ogórkami i wcześniej przygotowanym i przestudzonym sosem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowane danie odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwie godziny. Smaki muszą się przegryźć. Smacznego!