Żywność liofilizowana – co warto wiedzieć?

W ostatnim czasie żywność liofilizowana cieszy się niesłabnącą popularnością. Liofilizowane warzywa i owoce są chętnie wybierane zimą, gdy brakuje sezonowych produktów dobrej jakości. Wielu z nas sięga po liofilizowane przekąski podczas długich godzin spędzonych w pracy czy górskich wycieczek. Brakuje jednak wiedzy na temat tego, czym jest proces liofilizacji i jaki jest wpływ liofilizowanych posiłków na nasze zdrowie.

W jaki sposób przebiega proces liofilizacji żywności?

Produkty liofilizowane https://www.sportfuel.pl/?zywnosc-liofilizowana,177 kojarzą się przede wszystkim z prostotą i wygodą przygotowania. Wystarczy zalać je gorącą wodą i już możemy cieszyć się smacznym posiłkiem. Na czym jednak polega liofilizacja? To proces suszenia sublimacyjnego. Z zamrożonego produktu usuwana jest woda – odbywa się to bez jej skraplania. Ta metoda pozwala znacznie zmniejszyć objętość produktów, a także przedłużyć ich żywotność – przechowywane w odpowiednich warunkach produkty spożywcze pozostają zdatne do spożycia latami!

Czy produkty liofilizowane są zdrowe?

Największą zaletą liofilizacji jest jednak fakt, że produkty liofilizowane nie tracą swoich wartości odżywczych. Podczas gdy inne metody suszenia i konserwacji żywności negatywnie odbijają się na ich składzie, liofilizacja nie wpływa w żaden sposób na zawartość witamin, mikroelementów czy węglowodanów. To sprawia, że żywność liofilizowana polecana jest osobom, które dbają o dietę i zdrowy styl życia