Pai mu tan dla początkujących

herbata biała pai mu tan

Pai mu tan to biała, wysokogatunkowa herbata. Trudno znaleźć ją w zwykłych dyskontach i sieciach sklepów, ale po wybraniu się do herbaciarni z pewnością trafimy na liście pai mu tan. Dobrym pomysłem jest też skorzystanie z oferty sklepów internetowych, które zwykle mają w ofercie białą herbatę, a jej cena jest bardziej przystępna, niż w sklepach stacjonarnych. Czym charakteryzuje się biała herbata i dlaczego to od niej warto rozpocząć przygodę z profesjonalnym, rytualnym parzeniem herbaty?

Temperatura – źródło sukcesu

Białą herbatę należy zalać wodą o temperaturze 80-90 stopni. Czas parzenia trwa 5 minut. Taki sposób zaparzania pozwala wydobyć z białej herbaty najwięcej aromatu, ale w ramach testów można spróbować zaparzyć herbatę wodą chłodniejszą lub wrzącą i ocenić, jak bardzo zmienia się smak herbaty.

Ile łyżeczek na szklankę?

Do zaparzenia aromatycznej białej herbaty wystarczy jedna łyżeczka liści. Pod wpływem wody pięknie się rozwijają, a zbyt duża ilość liści zaburzy nie tylko smak, ale też równowagę w szklance. Oczywiście białej herbaty nie należy słodzić cukrem, ani dosładzać miodem czy syropami. Biała herbata nie ma goryczki typowej dla herbaty czerwonej. Można pić ją do obiadu albo po posiłkach. Jest łagodna i przyjemna w smaku.