Wyciskarki do soków nie są jeszcze dobrze znane polskim gospodyniom. Są to nowe produkty, które dopiero wchodzą na rynek artykułów gospodarstwa domowego, jednak już zdobywają dużą popularność i zapowiadają się na godnego rywala popularnej sokowirówki. Sprawdźmy jakie posiadają zalety i czym zamierzają podbić rynek i przekonać do siebie klientelę.
Uniwersalność
Wyciskarka do soków nie ograniczają swoich możliwości jedynie do wyciskania soków z owoców. Ich największą zaletą jest uniwersalność i możliwość korzystania z różnych surowców. W wyciskarkach do soków można umieszczać zarówno owoce, jak i warzywa liściaste, cytrusy, trawy, a także twarde warzywa korzeniowe. Wyciśniemy sok z zarówno z bananów, pomarańczy czy mango, jak również z liści pokrzywy, szpinaku, cytryn, kapusty, sałaty, buraków, marchwi, selera, pietruszki i wielu innych.
Inny model pracy, lepsza jakość
Wyciskarki do soków pracują przy wykorzystaniu niewielkiej ilości obrotów, oscylujących w przedziale ok. 80-100 obrotów na minutę. Ich praca polega na miażdżeniu surowca wałkiem i dokładnym odciśnięciu miąższu. Dlatego, jakość pozyskiwanych soków jest o wiele lepsza, niż w przypadku tych, pochodzących z pracy sokowirówek. Zawiera zdecydowanie więcej minerałów, witamin i świeżych enzymów, które nie wytracają się podczas procesu odwirowania, z którego korzysta sokowirówka.
Komfort użytkowania
Dużą zaletą jest prostota budowy i mechanizmu działania. Wyciskarki są łatwe w obsłudze, rozłożeniu i złożeniu, dzięki czemu są łatwe w myciu. Dodatkową zaletą jest ich wyjątkowo cicha praca.