Korzystne właściwości tranu Mollers

Möller’s tran

Korzyści płynące z regularnego przyjmowania tranu były znane ludziom już w XVII wieku, którzy wykorzystywali ten cenny suplement diety w leczeniu chorób reumatycznych. Dzisiejszy postęp medycyny dysponuje dokładnymi informacjami na temat leczniczych właściwości tranu norweskiego. Regularne spożywanie go w codziennej diecie gwarantuje prawidłową odporność organizmu oraz sprawne funkcjonowanie mózgu i serca.

Kwasy omega-3

Tran norweski jest produktem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują lecznicze właściwości w arytmii serca (zobacz tran norweski Möller’s na Orkla Care). Dolegliwość ta jest przyczyną zawałów serca, natomiast wykazuje się, że osoby posiadające wysoki poziom kwasów omega-3 w organizmie, dwa razy rzadziej doznają zawałów mięśnia sercowego. Kwasy omega-3 obniżają również poziom złego cholesterolu we krwi, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu. Przyczynia się to do spowolnienia rozwoju miażdżycy.

Sprawny mózg

Wspomniane kwasy omega-3, będące składnikiem tranu norweskiego, ulepszają ukrwienie mózgu, poprawiając przepływ bodźców nerwowych. Tran Mollers zwiększa koncentrację, wspomaga dzieci i młodzież w nauce oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji u osób starszych.

Lepsze widzenie

Tran norweski jest bogaty w witaminę A, która usprawnia narząd wzroku, poprawiając jego ostrość. Wzmacnia widzenie i zapobiega wielu chorobom, a niedobór witaminy A może wpływać na pojawienie się kurzej ślepoty, suchości i pieczenia spojówki.