Niewłaściwy sposób odżywiania, niewłaściwy sposób ubierania się (przegrzewanie), mało ruchu powodują, że tracimy naturalną odporność organizmu. Szybko przeziębiamy się, łapiemy różne infekcje. Możemy temu zaradzić stosując koci pazur, czyli Vilcacorę.

vilcacora do zaparzaniaCzym jest vilcacora?

Vilcacora to liana rosnąca w dorzeczu Amazonki w Ameryce Południowej, która ostrymi pazurkami przyczepia się do drzew. Właściwości lecznicze posiada cala roślina. Indianie wykorzystywali ją do zwalczania wszelkiego rodzaju stanów zapalnych.

Właściwości i zastosowanie vilcacory

Koci pazur zawiera przede wszystkim alkaloidy i przeciwutleniacze. Te pierwsze pobudzają okład immunologiczny, a te drugie zwalczają wolne rodniki. To właśnie te właściwości determinują zastosowanie Vilcacory.

Stosowana jest głównie:

  •    w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych,
  •    podnoszeniu odporności organizmu,
  •    wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych.

Badania i doświadczenia nad właściwościami rośliny ciągle trwają. Potwierdzono jej właściwości pobudzające system immunologiczny, jednak właściwości antynowotworowe wymagają jeszcze potwierdzenia badaniami klinicznymi.  Niewątpliwie jednak z powodzeniem może być stosowana jako środek profilaktyczny chorób nowotworowych.

Każdy pamięta z dzieciństwa owsiankę. Jednym smakowała bardziej, innym mniej. Na pewno była jednak zdrowa. Owies zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, mikroelementów, błonnik, lekkostrawne białko tłuszcze i węglowodany. Dzięki takiemu składowi przeciwdziała cukrzycy, kamicy nerkowej, wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z nadwagą. Jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm.

Zielony owies i jego właściwości

zielony owies do piciaBogaty skład posiadają wszystkie części zboża i nadają się one do sporządzania różnego rodzaju preparatów, wyciągów, soku. Szczególne właściwości posiada zielony owies. Można pić z niego herbatki, sporządzić sok, koktajl lub kąpiele.

Ziele owsa możemy kupić w postaci suszonej, możemy zebrać go w lipcu i zrobić nalewki na bazie spirytusu lub wyhodować w domowej kiełkownicy. Wtedy zieloną trawę mamy na bieżąco. Wystarczy zblendować i mamy sok do koktajlu.

Zielony owies powinny spożywać osoby cierpiące na:

  •    cukrzycę,
  •    wysoki poziom cholesterolu,
  •    zmiany zwyrodnieniowe,
  •    kamicę nerkową,
  •    choroby żołądkowe,
  •    nadwagę  – powoduje uczucie sytości,
  •    choroby jelitowe.

Zielony owies zawiera dużo krzemu, który zapewnia organizmowi zdrowie, a także doskonale wpływa na cerę. Można z niego sporządzać kremy i maseczki na twarz.