Śledzie to ryby, które można przygotować na wiele sposobów. Niezwykle popularne są przykładowo śledzie po kaszubsku, które sprawnie przygotujemy w zaciszu domowym. Nie każdy jednak wie, jak się za to zabrać. Przedstawiamy najważniejsze wskazówki, które przydadzą się podczas tworzenia smacznego dania dla całej rodziny. Jak zrobić śledź po kaszubsku? O czym trzeba wiedzieć? Czy przepis jest trudny?
Jak zrobić śledź po kaszubsku?
Przygotowanie śledzi po kaszubsku to bardzo łatwe zadanie. Pamiętajmy o tym, że to danie najlepiej smakuje na drugi dzień. Gdy poleży odpowiednio długo w lodówce, świetnie się zamarynuje i przejdzie smakiem przypraw. Potrawę można przygotować zarówno bez okazji, jak i od święta. Pyszne danie z pewnością spełni oczekiwania nawet największego smakosza. Jak zrobić śledź po kaszubsku? Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis.
Śledź po kaszubsku przepis
Śledź po kaszubsku przepis to kwestia, które intryguje wielu smakoszy. W tym wypadku przydadzą nam się:
- 2 cebule
- 1/2 kg matiasów
- 5 ziaren angielskich i 4 liście laurowe
- Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- Pół szklanki wody
- Łyżeczka octu
- Olej (pół szklanki plus jedna łyżka do smażenia)
- 2 płaskie łyżki cukru
- 3 ogórki konserwowe
- Pieprz i sól

Śledzie po kaszubsku na Lisner.pl nie tylko świetnie się prezentują, lecz także doskonale smakują. Przejdźmy zatem do sposoby przygotowania dania. Na początku namaczamy śledzie w wodzie (najlepiej przez 2-3 godziny). Potem je odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet i cukier. Wszystko mieszamy, łącząc na końcu z ogórkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Oczywiście nie zapominajmy o przyprawieniu posiłku sola i pieprzem. Dusimy danie na patelni przez około kwadrans.
Ostatni etap przygotowania to ułożenie śledzi na półmisku wraz z zalewą z patelni. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe – możemy cieszyć się pysznymi śledziami po kaszubsku.