Makaron kukurydziany powstaje z mąki kukurydzianej. Podstawowy jego rodzaj wytwarzany jest z połączenia mąki oraz wody bez zbędnych dodatków. Brak glutenu utrudnia w wielu przypadkach powstawanie pożądanego kształtu, dlatego producenci mogą uzupełniać skład jajkiem lub nawet mąką pszenną. W podstawowej wersji makaron kukurydziany jest odpowiedni dla osób chorujących na nietolerancję glutenu.
Co zawiera makaron kukurydziany?
Biorąc pod uwagę kaloryczność, makaron kukurydziany prezentuje się podobnie jak inne jego rodzaje- dostarcza około 360 kcal w 100 g suchego produktu, dlatego jego bazą są węglowodany. Ponadto zawiera:
- błonnik spożywczy,
- witaminy z grupy B,
- fosfor,
- magnez,
- mangan,
- cynk.
W mniejszych ilościach dostarcza: miedzi, żelaza, potasu, kwasów tłuszczowych.
Czy makaron kukurydziany jest zdrowszy od pszennego?
Wiele osób zastanawia pytanie, czy makaron kukurydziany dostarcza więcej makro- i mikroskładników, będąc tym samym zdrowszy niż jego pszenny odpowiednik. Wybór zamiennika nie zawsze jest opcjonalny. Z makaronu pszennego na rzecz kukurydzianego rezygnują przede wszystkim osoby chorujące na celiakię lub wykazujące nadwrażliwość lub alergię na gluten. Zmiana diety przynosi pacjentom wymierne korzyści i poprawę ogólnego stanu zdrowia, a przede wszystkim zmniejszenie przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W pozostałych przypadkach makaron kukurydziany z https://fitorsweet.pl/produkty-zbozowe/makarony/makaron-bezglutenowy/makaron-kukurydziany może być uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety, który dostarcza określonych witamin czy minerałów. Tym bardziej, że tego rodzaju produkt mączny wzbogaca smak dań i pozwala urozmaicić codzienne menu.