Czy suszone banany są zdrowe?

suszone banany

Mniej apetyczny wygląd suszonych bananów nie oznacza, że przegrywają one ze świeżymi owocami pod względem walorów smakowych i zdrowotnych. Jednocześnie są one bardziej atrakcyjne cenowo. Najważniejszą zaletą banana w porównaniu z innymi owocami jest to, że niezwykle rzadko występują na niego reakcje alergiczne. Na tę jakość nie ma wpływu stan banana, jego świeżość czy suszenie, ani ilość spożywanych owoców.

Korzyści ze spożywania suszonych bananów

Producenci kategorycznie zaprzeczają, jakoby suszenie bananów miało jakikolwiek wpływ chemiczny na owoce, natomiast zachowanie handlowego wyglądu świeżego banana podczas długiego transportu sugeruje możliwość stosowania takich metod. Obrane banany przeznaczone do suszenia są suszone w umiarkowanej temperaturze bez naruszania ich integralności. Przecięte owoce tracą część swoich użytecznych właściwości.

suszone banany

Zdrowa żywność w postaci bananów

Suszone banany to zdrowa żywność, która jest doskonałym sposobem na uratowanie się przed głodem. Zawierają dzienną dawkę witaminy B6. Witamina ta odgrywa ważną rolę w procesie przemiany materii. Bierze udział w syntezie hemoglobiny, serotoniny (zwanej „hormonem radości”) i innych substancji (białka i kwasu glutaminowego), spowalnia proces starzenia się, obniża poziom cholesterolu.

Suszony banan słynie z zawartości potasu, który zapewnia stałą zawartość płynów w komórce i bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu nerek i układu sercowo-naczyniowego.

Włóknista struktura owocu zamorskiego czyni go „ratunkiem” przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych; zaleca się jego spożywanie przy zaostrzeniu takich negatywnych zjawisk w organizmie jak zapalenie żołądka. Inną zdolnością suszonych bananów jest normalizowanie wysokiego ciśnienia krwi w przypadku niewielkich skoków ciśnienia.