Na co zwrócić uwagę kupując pieczywo bezglutenowe?

PIECZYWO CHRUPKIE BEZGLUTENOWE

Rodzaj spożywanych pokarmów ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Chociaż jest to prawda znana od wielu lat, dopiero w ostatnim czasie ludzie zaczęli przywiązywać większą uwagę do stosowanej diety. Szybko okazało się, że spożywanie glutenu przez niektóre osoby jest niewskazane. Specjalnie dla nich stworzono więc pieczywo niezawierające tego składnika.

Kto powinien kupować pieczywo bez glutenu

Gluten to białko występujące w pszenicy oraz jego odmianach. Po połączeniu mąki zawierającej ten składnik z wodą powstaje ciasto o elastycznej konsystencji, z którego wyrabia się chleb. Przeprowadzone badania pokazały, że białka glutenu nie zawsze są dobrze tolerowane przez organizm człowieka. W przypadku osób cierpiących na celiakię oraz alergie pokarmowe składnik ten może wywoływać:

  • bóle brzucha,
  • problemy trawienne,
  • wahania nastroju,
  • wykwity skórne.

Osoby, u których stwierdzono nietolerancję na to białko, powinny unikać jego spożywania. Nie oznacza to jednak, że muszą całkowicie zrezygnować z jedzenia chleba. W sprzedaży dostępne jest bezglutenowe pieczywo pozbawione mąki pszennej o wysokich walorach smakowych, w którym nie ma żadnych składników alergizujących. 

Rodzaje pieczywa bezglutenowego dostępne w sklepach

Pieczywo bezglutenowe najczęściej jest wytwarzane z mąki:

  • ryżowej,
  • gryczanej,
  • kukurydzianej,
  • jaglanej.

Osoby uczulone na gluten powinny wybierać wyłącznie produkty certyfikowane, oznaczone ogólnoeuropejskim znakiem przekreślonego kłosa. Tylko produkty wytwarzane w piekarniach spełniających warunki Europejskiego Systemu Licencyjnego są całkowicie pozbawione glutenu, również w formie utajonej. Poza tradycyjnym chlebem w sprzedaży dostępne są również bułki oraz pieczywo chrupkie bezglutenowe z oferty Fitorsweet.pl.