Nasiona konopi – cudowne pożywienie

nasiona marihuany

Konopie indyjskie to jedna z roślin najbardziej wszechstronnych. Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie uprawiano je kilka tysięcy lat temu. Włókno konopne jest bardzo trwałe, a ludzkość używa go od ponad 50 000 lat. Nasiona konopi występują w pąkach rośliny i są częścią procesu reprodukcji rośliny. Ponieważ są bogate w przeciwutleniacze, białko, witaminy, minerały, wielonienasycone tłuszcze i błonnik są bardziej odżywczy niż jakikolwiek inny jadalny pokarm roślinny na świecie. Łuski nasion działają jak „naturalna miotła jelitowa”.

Żywność konopna

nasiona marihuany

Często się słyszy, że nasiona marihuany to narkotyk. Konopie indyjskie są jednak uprawą o bardzo szerokim spektrum zastosowań. Żywność konopna jest produkowana głównie z odmian konopi spożywczych. Nasiona dojrzałych roślin są dostępne w swojej naturalnej postaci, a olej konopny i białko są również obierane lub tłoczone na zimno. Młode kwiaty roślin konopi są ręcznie zbierane na herbatę. Dojrzałe kwiaty zawierają kannabinoid CBD. Nasiona konopi są popularne ze względu na bardzo wysoki profil odżywczy. Nasiona konopi harmonizują naturalne procesy organizmu, wspierając w ten sposób jego ochronę. 

Wartości zamknięte w nasionach konopi

Pod względem żywieniowym konopie indyjskie są wyjątkową rośliną ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Nasiona konopi zawierają również wszystkie podstawowe aminokwasy. To jednak nie koniec listy wartości odżywczych, ponieważ nasiona są bogate również w witaminy – A, B, B1, B2, B3, B6, PP, C, E i F, oraz minerały – potas, wapń, siarka, magnez, fosfor, oraz cynk.