Stosowanie zdrowej diety nie musi być trudne i czasochłonne. Można skorzystać z dostępnej pomocy i sięgnąć nie tylko po suplementy diety (które mogą być tylko dodatkiem do zdrowego żywienia, nigdy zamiennikiem!), ale też po żywność określaną mianem superfoods. Są to produkty szczególnie bogate w cenne składniki, dlatego ich wprowadzenie pozwala bez wysiłku uzupełnić deficyty ważnych substancji, w dodatku często wielu naraz.
To nie musi być trudne
O superfoods na pewno słyszał każdy, ale wiele osób zna tylko bardzo okrojoną listę takich składników. Przez to może wydawać się, że ich stosowanie jest trudne i jest to rozwiązanie tylko dla zdeterminowanych osób, które gotowe są jeść algi, przyrządzać koktajle z ziarnami czy spożywać zielony jęczmień, który do przysmaków nie należy.
Wystarczy jednak przekonać się, jak wiele składników posiada cechy „superżywności”, by móc wybrać odpowiednie dla siebie, a nawet… przekonać się, że ma się takie składniki w swojej kuchni i nieraz się po nie sięga!
Niewielkie modyfikacje
Wielką zaletą superżywności jest fakt, że wystarczy stosować jej niewielkie ilości, by uzyskać spektakularne skutki – w zakresie odżywiania, wspierania odporności, detoksykacji organizmu, odchudzania, a także walki z wolnymi rodnikami.
Jak to osiągnąć? Do porannej owsianki wystarczy dodać garść jagód goji i nieco surowego kakao, a zamiast kawy wypić znacznie zdrowszą i dodającą tyle samo energii guaranę. Na przekąskę zjeść suszoną miechunkę lub polskie truskawki czy jogurt z owocami borówki amerykańskiej. Kanapki czy sałatki warto posypywać wartościowymi ziarnami.
Mogą to być nasiona chia, ale też dostępna w każdym sklepie spożywczym dynia czy siemię lniane – bogactwo błonnika. Świetnym wyborem będą też sałatki ze świeżych zielonych liści, jak jarmuż i szpinak. Inne warzywa, po jakie warto sięgać, najlepiej w postaci jak najmniej przetworzonej, to botwinka i kapusta.
Wartym częstego spożywania składnikiem jest też komosa ryżowa, która świetnie zastąpi ryż, kaszę i ziemniaki, a także kurkuma, którą można dodawać do różnych potraw.