Właściwości miodu nektarowo-spadziowego

Miód od dawna towarzyszy człowiekowi. Ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości lecznicze. Już 2-4 łyżek miodu dziennie wystarczą, by pozbyć się uciążliwych dolegliwości i odzyskać pełnię zdrowia. Właściwości miodu zależą od jego pochodzenia.

Miód nektarowo-spadziowy

miód nektarowo spadziowy - słoikTo miód, który łączy w sobie właściwości miodu ze spadzi (liściastej lub iglastej) i nektaru kwiatów. Podobnie jak wszystkie miody zawiera ponad 30 składników naturalnych. Ich bogactwo decyduje o działaniu przeciwzapalnym i antybiotycznym. Najbogatszy skład mają miody pochodzące z terenów górskich. Oczywiście najlepiej jest kupować miód z terenów ekologicznych i sprawdzonych pasiek.

Miód nektarowo-spadziowy ma ciemną barwę (charakterystyczną dla miodów spadziowych), słodki i łagodny smak z lekką nutą korzenną. Krystalizuje się szybciej niż miód spadziowy.

Właściwości miodu

Miód doskonale wpływa na stany wyczerpania psychicznego i fizycznego, łagodzi objawy stresu i depresji. Zalecany jest dla osób z chorobami serca i układu krążenia. Poprawia pracę układu trawiennego.  Neutralizuje działanie używek takich jak alkohol, kawa, herbata.

Wprowadzenie na stałe miodu do diety znacząco wpłynie na wzmocnienie odporności organizmu, dlatego szczególnie zalecany jest w okresie jesiennym i wiosennym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na infekcje.