Produkcja i właściwości zielonej herbaty matcha

herbata matcha

Matcha to zielona herbata w postaci sproszkowanej, powstająca z odmiany herbaty Tencha. Znana jest w tam od ponad 800 lat i stanowi składnik tradycyjnego ceremoniału parzenia herbaty cha-no-yu.

Proces produkcji

Krzewy herbaciane osłaniane są trzcinowymi matami na 14-28 dni przed zbiorami. W ten sposób są chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, dzięki czemu liście zawierają dużo chlorofilu i nabierają charakterystycznego smaku. Zebrane i przesuszone liście rozdrabniane są w specjalnych kamiennych żarnach. Proces jest długotrwały i na godzinę powstaje ok 50 g herbaty, stąd też wysoka jej cena.

Właściwości matchy

Herbata matcha to sproszkowane całe liście, dzięki temu dostarczamy do organizmu wszystkie składniki herbaty. Tymczasem klasyczny napar herbaciany zawiera w sobie 10-20% właściwości liści. Matcha zawiera dużo chlorofilu wspomagającego usuwanie toksyn oraz:

– polifenole,

– aminokwasy,

– teinę,

– błonnik pokarmowy,

– minerały: wapno, żelazo, potas,

– witaminę C.

Picie zielonej herbaty matcha ma działanie uspokajające, stabilizujące nastrój. Przy czym, oprócz jej relaksujących właściwości, pozwala także zachować czujność umysłu do sześciu godzin po spożyciu.