Miód manuka to jeden z tych miodów, które warto mieć w domu. Jest on bardzo zdrowy i szczególnie przydaje się w czasie wzmożonej zachorowalności na grypę — czyli okresie jesieni i zimy. Dzięki swoim bardzo dużym właściwościom antybakteryjnym ma zbawienny wpływ na nasz organizm, chroniąc go przed obniżeniem odporności.
Jak powstaje miód manuka?
Manuka to inaczej nazwa krzewu, z którego kwiatów robi się ów miód. Krzewy manuki rosną głównie w Nowej Zelandii i na południu Australii. Uprawa manuki jest bardzo ekologiczna, krzewy te rosną bardzo daleko od jakiejkolwiek cywilizacji. Miód manuka zawdzięcza swój tytuł najzdrowszego miodu, jednemu szczególnemu związkowi w nim obecnemu — methylglyoxalowi. Związek ten ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego też miód ten jest polecany szczególne na poprawę odporności każdego, kto często ulega grypie i stanom zapalnym organizmu.
Właściwości miodu manuka
Miód manuka poprawia krążenie krwi, wpływa na nadciśnienie, zwiększa wydzielanie żółci, podnosi ogólną odporność organizmu, zwiększa wytwarzanie nowych komórek krwi.
Do tego miód manuka polecany jest przy leczeniu trądziku, jak i dbałości o skórę z łuszczycą. Miód manuka ma duże działanie antybakteryjne sprzyjające w leczeniu wielu niedoskonałości cery w formie wyprysków, czy stanów zapalnych.
Miód manuka coraz częściej używany jest e kosmetykach ekologicznych, zarówno w tych do ciała, włosów, jak i twarzy.
Dzięki swojemu dobroczynnemu działaniu miód manuka, nadaje się zarówno do jedzenia, jak i pielęgnacji urody. Jest to idealnie uniwersalny produkt.