herbata matcha

Matcha to zielona herbata w postaci sproszkowanej, powstająca z odmiany herbaty Tencha. Znana jest w tam od ponad 800 lat i stanowi składnik tradycyjnego ceremoniału parzenia herbaty cha-no-yu.

Proces produkcji

Krzewy herbaciane osłaniane są trzcinowymi matami na 14-28 dni przed zbiorami. W ten sposób są chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, dzięki czemu liście zawierają dużo chlorofilu i nabierają charakterystycznego smaku. Zebrane i przesuszone liście rozdrabniane są w specjalnych kamiennych żarnach. Proces jest długotrwały i na godzinę powstaje ok 50 g herbaty, stąd też wysoka jej cena.

Właściwości matchy

Herbata matcha to sproszkowane całe liście, dzięki temu dostarczamy do organizmu wszystkie składniki herbaty. Tymczasem klasyczny napar herbaciany zawiera w sobie 10-20% właściwości liści. Matcha zawiera dużo chlorofilu wspomagającego usuwanie toksyn oraz:

– polifenole,

– aminokwasy,

– teinę,

– błonnik pokarmowy,

– minerały: wapno, żelazo, potas,

– witaminę C.

Picie zielonej herbaty matcha ma działanie uspokajające, stabilizujące nastrój. Przy czym, oprócz jej relaksujących właściwości, pozwala także zachować czujność umysłu do sześciu godzin po spożyciu.

tak wygląda herbata rooibos

Czerwona herbata nie ustępuje popularności czarnej i zielonej herbacie. Natomiast jej właściwości prozdrowotne są najprawdopodobniej największe ze wszystkich znanych na świecie herbat.

Naturalne plantacje

Herbata rooibos rośnie w Górach Cedar. Specyficzny klimat o suchym lecie i wilgotnych zimach (pora deszczowa) pozwala zachować pełną naturalność czerwonej herbaty. Czerwone krzewy nie są posypywane pestycydami ani nie używa się na plantacjach sztucznych nawozów. Plantacje są więc całkowicie naturalne tak samo jak i uprawa czerwonej herbaty.

Herbata na zdrowie

Afrykańska czerwona herbata rooibos jest bardzo zdrowa. Pomaga na wiele przypadłości, ale przede wszystkim wspomaga system odpornościowy oraz nerwowy. Świetnie uspokaja, pomaga zasnąć i wyregulować problemy ze snem. Jest także bardzo przydatna w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, trądziku i egzemach. Ma niebagatelny wpływ na przemianę materii. Pomaga efektywnie schudnąć, pozbyć się uporczywych zaparć. Mogą ją pić nawet osoby cierpiące na schorzenia nerek, nie zawiera bowiem ani grama kofeiny.  Doskonale smakuje z miodem oraz wanilią.  Można ją pić przez cały dzień. Rano – pobudzi do działania, w dzień pozwoli ugasić pragnienie, natomiast w nocy – pomoże w zaśnięciu.

karton z mlekiem migdałowymJeszcze do niedawna kampanie społeczne nawoływały rodziców do tego, by dzieciom podawać mleko krowie, które miało być idealnym napojem sprawiającym, że nasze pociechy będą silne i zdrowe. Niestety, jak się okazuje wiele maluchów jest uczulonych na kazeinę, wiec mleko krowie zupełnie nie wychodzi im na zdrowie. Ponadto sporo ostatnich badań wskazuje na to, ze napój od krowy może być przyczyną osteoporozy a nawet zaburzeń psychicznych. Ponadto nie zawsze maluchom smakuje i jest ciężkostrawne,.

Zdrowa alternatywa dla krowiego mleka

Na szczęście na naszym rynku niedawno zyskały popularność zdrowe zamienniki, a mianowicie pyszne i zdrowe, niskokaloryczne mleka roślinne. Można je zakupić w sklepie, wystarczy tylko spojrzeć na skład. Istnieje także możliwość szybkiego robienia go na bieżąco w domu. Na przykład mleko migdałowe to idealny dodatek do posiłków lub po prostu zdrowy napój, który możemy podawać oprócz wody.

Szklanka mleka migdałowego to tylko 30 kalorii zaś bogactwo witamin i dobrych kwasów tłuszczowych, które pomagają mózgowi się rozwijać. Dodatkowo mleko migdałowe czy owsiane lub kokosowe pysznie smakuje. Z pewnością bez trudu się przestawić pociechę na napoje roślinne. Warto to zrobić szczególnie jeżeli ma ono problem z tolerancją tego krowiego.

kawa w ziarnach

Pytanie, które na wstępie usłyszy każdy gość wchodzący do domu szanującej się gospodyni. Te popularne napitki podawane zarówno jako rozgrzewające napary, jak i pod postacią chłodzących napojów, uświetniają każdą uroczystość, spotkanie towarzyskie czy biznesowe. Ale czy biorąc kolejnego łyka zastanawiamy się, w czym właściwie tkwi sekret ich popularności?

Kawa to poddane odpowiedniej obróbce nasiona kawowca, rośliny pochodzącej i uprawianej głównie w Afryce. Posiada wiele pozytywnych właściwości, z których na pewno najbardziej znanymi są poprawa koncentracji i pobudzenie. Oprócz tego poprawia metabolizm, polepsza perystaltykę jelit a nawet zapobiega niektórym rodzajom nowotworów złośliwych. Świeżo palona kawa zawdzięcza swój swój zapach dużej ilości związków aromatycznych, uwalnianych pod wpływem temperatury.  W tej chwili na rynku dostępnych jest tak wiele rodzajów tego napoju, że nie tylko smakosze małej czarnej znajdą coś dla siebie. Sklep ze świeżo paloną kawą to odpowiednie miejsce dla osoby, która ciągle szuka smaku, który przypadnie jej do gustu. Zaskoczeniem mogą być ciekawe aromaty a także, jeszcze stosunkowo mało popularna na Polskim rynku, kawa zielona.

Herbata natomiast to napar z liści i pąków roślin z rodziny kamelia. Źródłem jej dobroczynnych właściwości są katechiny, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Dzięki zawartości teiny również posiada właściwości pobudzające, jednak dużo słabsze niż kawa. Ponadto zielona herbata działa lekko uspokajająco i zmniejsza stres. Ogromną zaletą tego napoju jest jego dostępność, w każdym sklepie spożywczym znajdziemy co najmniej kilka rodzajów.

Zarówno kawę, jak i herbatę warto pić dobrej jakości i odpowiednio przyrządzoną, by jak najwięcej skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.

melisa - suszone liscie

Wśród ziół uspakajający melisa lekarska jest królową, żadne inne zioła nie mają tak silnych właściwości odprężających. Wystarczy 1-2 szklanek naparu z melisy, by spokojnie spać i ukoić nerwy.

Zastosowanie melisy

Melisa znana i stosowana jest od wieków. Ceniona jest przede wszystkim ze względu na pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy. Doskonale wycisza, zwalcza stres i pozwala pokonać bezsenność. Melisa ma jednak znacznie szerszy zakres działania.

Doskonale pomaga zwalczać:

  •    nerwice,
  •    bóle menstruacyjne,
  •    stany lękowe,
  •    depresję,
  •    bóle głowy,
  •    wirusa opryszczki,
  •    Helicobacter pyroli.

To jednak nie wszystkie właściwości melisy lekarskiej. Napary z melisy pomagają w leczeniu cery tłustej i przetłuszczających się włosów.

Zaletą stosowania melisy i innych ziół jest przede wszystkim brak działań ubocznych. Zioła nie uszkadzają wątroby, nie podnoszą ciśnienia, nie zwiększają poziomu cukru.

Melisa ma także zastosowanie w kuchni. Dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym doskonale zastępuje trawę cytrynową, która w naszych warunkach klimatycznych jest niedostępna.

Ze względu na niezwykłe właściwości melisy lekarskiej, warto jest uprawiać ją w doniczce na okiennym parapecie. Zawsze będziemy mieć wtedy świeże liście do sporządzenia relaksującego naparu. Taka melisa do picia jest najlepsza i zawiera najwięcej właściwości.

kora lapacho - zdjęcie

Kora lapacho zwana jest także „herbatą Inków”. Od dawna szamani Indian Ameryki Południowej stosowali korę lapacho do zwalczania wielu dolegliwości. Parzyli ją na  gorączkę, ogólne osłabienie, anemię czy wrzody.

Właściwości lapacho

Badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości lapacho. Skuteczne jest zwłaszcza przy walace z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza opryszczkę, gronkowca złocistego, wzmacnia ogólną odporność organizmu. Ma także właściwości antygrzybiczne, antypleśniakowe i antydrożdżakowe.  Niektórzy przypisują mu także właściwości przeciwnowotworowe.

Jak parzyć lapacho?

Lapacho jest korą wewnętrzną drzewa, toteż wymaga dłuższego procesu parzenia. Należy zgotować 0.5 litra wody i wrzucić 2 łyżki kory, następnie gotować przez 5 minut na małym ogniu. Potem zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Pijemy po 2 szklanki dziennie.  Początkowo mogą wystąpić nudności, biegunka, bóle brzucha.

Przeciwwskazania

Stosowanie lapacho wykazało także działania niepożądane. Nie powinny go pić kobiety w ciąży i osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe i mające problemy z krzepliwością krwi. Lapacho obniża krzepliwość.

Zachowanie środków ostrożności sprawia, ze lapacho może być skutecznym środkiem na ogólne wzmocnienie organizmu.

słoik z miodem wielokwiatowymNie ma chyba osoby, która nie lubi miodu. Słodki, rozpływający się w ustach, świetnie smakuje zarówno sam, a także jako dodatek do sera czy chociażby chleba. Jest idealny do ciast i deserów, świetnie sprawdza się użyty zamiast tradycyjnego cukru do herbaty czy też naparów ziołowych. Szczególnie smaczną odmianą jest miód wielokwiatowy, który ze względu na swoje walory smakowe i estetyczne wyjątkowo lubiany jest przez dzieci.

Cechy miodu wielokwiatowego są uzależnione od wielu czynników, przede wszystkim od pory roku, w której został zebrany, ale także od rodzaju miododajnych kwiatów, których nektar został użyty do jego wyprodukowania. Od tych czynników uzależniony jest zarówno smak, jak i kolor. Miód wielokwiatowy wiosenny ma słoneczną, jasną barwę i delikatny smak. Letni jest ciemniejszy o bardziej nasyconej barwie i wyrazistych walorach smakowych.

Ze względu na wyjątkowe właściwości miodu wielokwiatowego warto go regularnie spożywać. Szczególnie pomocny okazuje się w leczeniu infekcji wirusowych. Katar, drapanie w gardle czy gorączka szybko zostaną pokonane za pomocą kuracji miodem wielokwiatowym. W wyniku jego działania znacznie wzmocni się odporność organizmu, który nie będzie łatwo poddawał się działaniu wirusów czy bakterii. Jeśli nawet im ulegnie, powrót do zdrowia będzie dużo łatwiejszy.

miód gryczany w słoikuJednym z najstarszych produktów spożywczych jest miód. Już w czasach starożytnych jego pozytywne właściwości były doceniane przez wielu, a dzbany miodu odnajdywane są do teraz w starożytnych grobowcach. Dzisiaj na sklepowych półkach możemy przebierać w różnych rodzajach miodów różniących się nie tylko ceną, ale również swoimi walorami smakowymi oraz właściwościami zdrowotnymi. Jednym z najmniej docenianych miodów jest miód gryczany. Dlaczego?

Niska świadomość społeczeństwa

Taki stan rzeczy wynika głównie z niskiej świadomości naszego społeczeństwa na temat miodów. Większości z nas wydaje się, że miód musi być słodki i delikatny. Nic bardziej mylnego! Miód gryczany stosunkowo ostry, piekący smak, zaś sam zapach kwiatów gryki użytych do jego wytworzenia jest w nim bardzo dobrze wyczuwalny.

Właściwości miodu gryczanego

Jakie są jednak właściwości miodu gryczanego? W przeciwieństwie do innych rodzajów miodu, miód gryczany jest bardzo bogaty w rutynę, która pozytywnie wpływa na układ krwionośny człowieka zapobiegając chociażby rozwojowi miażdżycy. Kolejną właściwością rutyny jest to, że poprawia ona przyswajalność witaminy C, która również jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Miód manuka to jeden z tych miodów, które warto mieć w domu. Jest on bardzo zdrowy i szczególnie przydaje się w czasie wzmożonej zachorowalności na grypę — czyli okresie jesieni i zimy. Dzięki swoim bardzo dużym właściwościom antybakteryjnym ma zbawienny wpływ na nasz organizm, chroniąc go przed obniżeniem odporności.

Jak powstaje miód manuka?

manuka - słoik z miodem manukaManuka to inaczej nazwa krzewu, z którego kwiatów robi się ów miód. Krzewy manuki rosną głównie w Nowej Zelandii i na południu Australii. Uprawa manuki jest bardzo ekologiczna, krzewy te rosną bardzo daleko od jakiejkolwiek cywilizacji. Miód manuka zawdzięcza swój tytuł najzdrowszego miodu, jednemu szczególnemu związkowi w nim obecnemu — methylglyoxalowi. Związek ten ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego też miód ten jest polecany szczególne na poprawę odporności każdego, kto często ulega grypie i stanom zapalnym organizmu.

Właściwości miodu manuka

Miód manuka poprawia krążenie krwi, wpływa na nadciśnienie, zwiększa wydzielanie żółci, podnosi ogólną odporność organizmu, zwiększa wytwarzanie nowych komórek krwi.

Do tego miód manuka polecany jest przy leczeniu trądziku, jak i dbałości o skórę z łuszczycą. Miód manuka ma duże działanie antybakteryjne sprzyjające w leczeniu wielu niedoskonałości cery w formie wyprysków, czy stanów zapalnych.

Miód manuka coraz częściej używany jest e kosmetykach ekologicznych, zarówno w tych do ciała, włosów, jak i twarzy.

Dzięki swojemu dobroczynnemu działaniu miód manuka, nadaje się zarówno do jedzenia, jak i pielęgnacji urody. Jest to idealnie uniwersalny produkt.

Kawę pijemy z lubością, szczególnie w godzinach porannych, kiedy pomaga nam nabrać sił do dnia pełnego nowych wyzwań i codziennych obowiązków. Musimy jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z jej ilością. Jakie skutki uboczne mogą płynąć z nadużywania kofeiny?

zmielone ziarna kawyJedną z największych bolączek płynących z picia dużej ilości kawy może być odwodnienie organizmu. Kawa, w szczególności kawa mielona, która wykazuje o wiele większą zawartość kofeiny niż kawa rozpuszczalna, jest wysoce moczopędna i w dużym stopniu odwadnia organizm. Wraz z wydalaną wodą, zostają usunięte minerały, w szczególności potas i magnez. Dlatego, osoby często pijące kawę, mogą odczuwać kłopoty w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Często objawem nadużywania kawy bywa efekt trzęsących się rąk i skurczu mięśni. Kawa wypłukuje również wapń z organizmu co może zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Mielona kawa, poprzez właściwości pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, może również stanowić zagrożenie dla układu pokarmowego, zwiększając ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej.

Należy unikać również spożywania kawy do posiłków, gdyż w znacznym stopniu utrudnia trawienie i wykazuje właściwości blokujące zdolność przyswajania witamin i minerałów, w tym głównie żelaza, co może być przyczyną problemów z układem krwionośnym i prowadzić do anemii.