Afrodyzjaki znane i stosowane były już w starożytności. Jedne były bardziej, inne mniej skuteczne. Wyjątkowe miejsce wśród nich zajmuje muira puama.

Muira puama – indiański afrodyzjak

suszona muira puama - zdjęcieTo indiańska nazwa krzewu rosnącego w brazylijskim dorzeczu Amazonki. Indianie odkryli lecznicze właściwości rośliny, a zgłasza jej kory i drewna korzeni. Roślina działa przede wszystkim na układ nerwowy, dlatego stosowali ją przy leczeniu paraliżu oraz choroby beri-beri.

Działanie na układ nerwowy doskonale wpływa również na poprawienie libido, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Badania kliniczne potwierdziły skuteczność preparatu u ponad 62% mężczyzn z utratą libido. I to zaledwie po 2 tygodniach kuracji. 51% zauważyło znaczną poprawę.

Zaleta muiry puama jest jej długofalowy skutek. Środki na potencję typu Viagra działają tylko doraźnie, czyli muszą być zażywane przed każdym stosunkiem. Muira poprawia zdolność seksualną na dłuższy czas. Na dodatek nie stwierdzono żadnych działań ubocznych, a więc jest całkowicie bezpieczna.

Libido – nie tylko męski problem

Problem z libido mają nie tylko mężczyźni, ale także kobiety, które cierpią na oziębłość seksualną. Muira puama jest afrodyzjakiem uniwersalnym, a więc skutecznym także w przypadku kobiet.

Na rynku muira puama dostępna jest w formie herbatek lub suszu do zaparzania, tabletek. To obecnie najbardziej skuteczny lek i bezpieczny lek na problemy seksualne.

kardamon mielony - zdjęcieKardamon nazywany jest królową przypraw. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Właściwości kardamonu są jednak znacznie większe. Medycyna naturalna od dawna stosuje go do zwalczania różnych dolegliwości.

Kardamon w medycynie

Właściwości lecznicze kardamonu wykorzystuje przede wszystkim medycyna naturalna w Indiach i Chinach. Stosowany jest jako środek:

  •    poprawiający trawienie,
  •    na poprawę apetytu,
  •    przy schorzeniach astmatycznych,
  •    oczyszczający organizm z toksyn,
  •    afrodyzjak,
  •    wspomagający leczenie raka jelita grubego,
  •    antydepresyjny.

W Europie badania nad kardamonem prowadzone są od niedawna, ale już osiągnięte wyniki potwierdzają jego lecznicze działanie.

Kulinarne zastosowanie kardamonu.

Największą popularność zyskał kardamon w państwach arabskich, które spożywają ponad połowę światowej produkcji. Arabowie uwielbiają dodawać kardamon do kawy. Korzenny posmak podnosi jej walory smakowe i właściwości pobudzające. Kardamon ma także zastosowanie jako dodatek do:

  •    potraw kuchni azjatyckiej,
  •    mięsa, drobiu,
  •    śledzi,
  •    pikli,
  •    ciast i tortów (Holendrzy, Norwegowie),
  •    likierów i nalewek.

Wysoka cena kardamonu (najdroższa przyprawa po szafranie) ogranicza jego powszechne stosowanie. Co prawda dostępne są tańsze jego odmiany, ale są znacznie gorszej jakości.

Niewłaściwy sposób odżywiania, niewłaściwy sposób ubierania się (przegrzewanie), mało ruchu powodują, że tracimy naturalną odporność organizmu. Szybko przeziębiamy się, łapiemy różne infekcje. Możemy temu zaradzić stosując koci pazur, czyli Vilcacorę.

vilcacora do zaparzaniaCzym jest vilcacora?

Vilcacora to liana rosnąca w dorzeczu Amazonki w Ameryce Południowej, która ostrymi pazurkami przyczepia się do drzew. Właściwości lecznicze posiada cala roślina. Indianie wykorzystywali ją do zwalczania wszelkiego rodzaju stanów zapalnych.

Właściwości i zastosowanie vilcacory

Koci pazur zawiera przede wszystkim alkaloidy i przeciwutleniacze. Te pierwsze pobudzają okład immunologiczny, a te drugie zwalczają wolne rodniki. To właśnie te właściwości determinują zastosowanie Vilcacory.

Stosowana jest głównie:

  •    w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych,
  •    podnoszeniu odporności organizmu,
  •    wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych.

Badania i doświadczenia nad właściwościami rośliny ciągle trwają. Potwierdzono jej właściwości pobudzające system immunologiczny, jednak właściwości antynowotworowe wymagają jeszcze potwierdzenia badaniami klinicznymi.  Niewątpliwie jednak z powodzeniem może być stosowana jako środek profilaktyczny chorób nowotworowych.

Każdy pamięta z dzieciństwa owsiankę. Jednym smakowała bardziej, innym mniej. Na pewno była jednak zdrowa. Owies zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, mikroelementów, błonnik, lekkostrawne białko tłuszcze i węglowodany. Dzięki takiemu składowi przeciwdziała cukrzycy, kamicy nerkowej, wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z nadwagą. Jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm.

Zielony owies i jego właściwości

zielony owies do piciaBogaty skład posiadają wszystkie części zboża i nadają się one do sporządzania różnego rodzaju preparatów, wyciągów, soku. Szczególne właściwości posiada zielony owies. Można pić z niego herbatki, sporządzić sok, koktajl lub kąpiele.

Ziele owsa możemy kupić w postaci suszonej, możemy zebrać go w lipcu i zrobić nalewki na bazie spirytusu lub wyhodować w domowej kiełkownicy. Wtedy zieloną trawę mamy na bieżąco. Wystarczy zblendować i mamy sok do koktajlu.

Zielony owies powinny spożywać osoby cierpiące na:

  •    cukrzycę,
  •    wysoki poziom cholesterolu,
  •    zmiany zwyrodnieniowe,
  •    kamicę nerkową,
  •    choroby żołądkowe,
  •    nadwagę  – powoduje uczucie sytości,
  •    choroby jelitowe.

Zielony owies zawiera dużo krzemu, który zapewnia organizmowi zdrowie, a także doskonale wpływa na cerę. Można z niego sporządzać kremy i maseczki na twarz.