Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po który codziennie sięgamy. Występuje w kilku odmianach, różni się smakiem, intensywnością uzyskanej esencji, a także unikalnymi właściwościami. Najczęściej na naszych stołach pojawia się tradycyjna, czarna herbata, ale od kilku lat notuje się wzrastającą stopniowo popularność innych jej odmian.

Zielona herbata i jej właściwości

suszona zielona herbata - do parzeniaZielona herbata posiada unikalne walory smakowe i właściwości. Co poniektórzy sięgają po nią oczekując, że pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami. Rzeczywiście wspomaga odchudzanie, znacząco przyspieszając metabolizm. Ale mimo wszystko same jej picie nie przyczyni się do utraty wagi, konieczne jest zastosowanie niskokalorycznej diety.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Długość parzenia herbaty zielonej ma niewątpliwie znaczący wpływ na jej działanie. Podczas krótkiego zaparzania, uzyskujemy lekki, orzeźwiający napar, który ma za zadnie pobudzić organizm do lepszej aktywności. Parząc zieloną herbatę przez dłuższy czas, uzyskujemy napój o działaniu relaksującym i uspakajającym. Prawidłowo zaparzona herbata ma delikatny smak, pozbawiony goryczki.

Zielona herbata na pobudzenie

Herbata zielona jest bogatym źródłem teiny, które podobnie jak kofeina, ma działanie pobudzające, ale bardziej subtelne, nie tak intensywne jak filiżanka kawy. Dzięki temu, że działa łagodniej, efekt trwa znacznie dłużej i utrzymuje się przez jakiś czas na stałym poziomie.

Znane od ponad 2500 lat, cenione początkowo jedynie przez ludność z krajów azjatyckich. Jednak dopiero teraz zyskują ogromną popularność na kontynencie europejskim. Ten powszechnie kupowany owoc to jagody goji, na których zakup decyduje się coraz więcej europejczyków.

Właściwości jagód goji

suszone jagody goji - zdjęcieCenne właściwości, jakimi charakteryzują się te owoce, przyczyniły się do szybkiego wzrostu ich popularności. Warto wiedzieć, iż jeżeli pragniemy wyglądać młodo, a przede wszystkim czuć się zdrowo, powinniśmy systematycznie zażywać tego typu owoce.

Szacuje się, iż systematycznie zażywanie jagód goji pozwoli wzmocnić nasz system odpornościowy. Ponadto dzięki nim możemy zminimalizować ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, a przecież to właśnie one są istną plagą XXI wieku. Ponadto do ich cennych właściwości możemy zaliczyć także fakt, iż skutecznie pozwalają obniżyć poziom cukru w naszej krwi. Zatem jeżeli mamy różnego rodzaju kłopoty ze swoim zdrowiem, a także pragniemy pozostać długo młodzi oraz wzmocnić swój organizm, systematyczne zażywanie owocu kolcowoju chińskiego będzie najlepszym rozwiązaniem.

Na zdrowie!

Od wielu lat goji są popularnym owocem, który leczy bardzo wiele powszechnie występujących dolegliwości. Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu, a także pragniemy długo żyć, powinniśmy systematycznie zażywać wspomniany owoc.

Bardzo często wybierając herbatę, kierujemy się głównie walorami smakowymi. Nic dziwnego, w końcu ten gorący napar, który ma nas ogrzewać jesienią i zimą, powinien nam przede wszystkim smakować. Warto jednak dobierać herbatę tak, by pozytywnie wpływać na swoje zdrowie. Odwiedzając sklep z herbatą powinniśmy mieć przynajmniej ogólne pojęcie na temat jej różnych gatunków, a także właściwości zdrowotnych. Herbaty ze świata takie jak herbata żółta, czerwona, zielona oferują nam mnogość przeciwutleniaczy i składników, które zadbają o nasze zdrowie i urodę. Następnym razem, stojąc przy półce sklepowej dobierzcie herbatę dla siebie, nie tylko ze względu na smak, ale i prozdrowotne działanie.

herbaty - różne rodzaje

Herbata zielona

Powinna na stałe gościć w naszych filiżankach. Herbata zielona zawiera wiele antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się naszego organizmu. Dzięki temu o wiele dłużej czujemy się młodo i tak też wyglądamy. Bardzo często mówi się, że herbata zielona ma działanie antyrakowe.

Herbata biała

Okazuje się, że w białej herbacie jest więcej antyoksydantów niż w zielonej. Do tego, ma ona delikatniejszy smak od herbaty zielonej. Dzięki temu bez obaw i z przyjemnością będą mogły ją pić osoby, które nie przepadały za specyficznym posmakiem zielonej herbaty. Prócz antyoksydantów, herbata biała obniża cholesterolu i przyczynia się do ochrony serca i układu krwionośnego.

Herbata czerwona

Ten rodzaj herbaty jest szczególnie polecany dla osób zmagających się z nadwagą. Dzięki pobudzeniu wytwarzania soków trawiennych herbata wpływa stymulująco na nasz metabolizm. Najwyższy czas odwiedzić sklep z herbatą!

Już nasi dziadowie i pradziadowie wiedzieli, jakie listki przyłożyć na rany, a jaki wywar zrobić na ból głowy lub żołądka. Wśród tysiąca roślin o właściwościach leczniczych na szczególną uwagę zasługuje Ginkgo Biloba czyli …

Miłorząb japoński

ginkgo biloba - miłorząb japoński - zdjęcieOjczyzną tego drzewa właściwie są Chiny. Najstarsze gatunki liczą ponad 3000 lat, a średnia to 1000 lat. Osiągają 40 m wysokości. Swoją wyjątkową żywotność zawdzięczają niezwykłej odporności na szkodniki i niekorzystne wpływy środowiska. To za sprawą ponad 60 substancji bioaktywnych zawartych w drzewie. Szczególne właściwości lecznicze mają liście i to one są wykorzystywane w farmaceutyce i kosmetyce.

Właściwości ginkgo biloba

Ginkgo Biloba to najdokładniej przebadana roślina, dzięki czemu zdobyła szerokie zastosowanie. W medycynie miłorząb japoński wykorzystywany jest w:

  •    przeciwdziałaniu udarom,
  •    lepszemu ukrwieniu mózgu,
  •    profilaktyce choroby Alzhaimera, demencji starczej,
  •    zwalczaniu objawów menopauzy,
  •    poprawianiu pamięci i koncentracji,
  •    leczeniu zaburzeń erekcji.

Zawarte w roślinie flawonoidy zwalczające wolne rodniki znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Kramy i balsamy z wyciągiem miłorzębu powinny stosować osoby z:

  •    cellulitem – poprawia mikrokrążenie i rozkłada tłuszcze,
  •    cerą naczyniową – uszczelnia naczynia krwionośne,
  •    cerą dojrzałą – opóźnia proces starzenia się.

Najlepiej o skuteczności Ginkgo Biloba świadczy fakt, że tylko w 2010 r. na terenie Europy Środkowo-Wschodniej sprzedano 14 mln opakowań, w Europie Zachodniej jeszcze więcej.

Afrodyzjaki znane i stosowane były już w starożytności. Jedne były bardziej, inne mniej skuteczne. Wyjątkowe miejsce wśród nich zajmuje muira puama.

Muira puama – indiański afrodyzjak

suszona muira puama - zdjęcieTo indiańska nazwa krzewu rosnącego w brazylijskim dorzeczu Amazonki. Indianie odkryli lecznicze właściwości rośliny, a zgłasza jej kory i drewna korzeni. Roślina działa przede wszystkim na układ nerwowy, dlatego stosowali ją przy leczeniu paraliżu oraz choroby beri-beri.

Działanie na układ nerwowy doskonale wpływa również na poprawienie libido, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Badania kliniczne potwierdziły skuteczność preparatu u ponad 62% mężczyzn z utratą libido. I to zaledwie po 2 tygodniach kuracji. 51% zauważyło znaczną poprawę.

Zaleta muiry puama jest jej długofalowy skutek. Środki na potencję typu Viagra działają tylko doraźnie, czyli muszą być zażywane przed każdym stosunkiem. Muira poprawia zdolność seksualną na dłuższy czas. Na dodatek nie stwierdzono żadnych działań ubocznych, a więc jest całkowicie bezpieczna.

Libido – nie tylko męski problem

Problem z libido mają nie tylko mężczyźni, ale także kobiety, które cierpią na oziębłość seksualną. Muira puama jest afrodyzjakiem uniwersalnym, a więc skutecznym także w przypadku kobiet.

Na rynku muira puama dostępna jest w formie herbatek lub suszu do zaparzania, tabletek. To obecnie najbardziej skuteczny lek i bezpieczny lek na problemy seksualne.

kardamon mielony - zdjęcieKardamon nazywany jest królową przypraw. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Właściwości kardamonu są jednak znacznie większe. Medycyna naturalna od dawna stosuje go do zwalczania różnych dolegliwości.

Kardamon w medycynie

Właściwości lecznicze kardamonu wykorzystuje przede wszystkim medycyna naturalna w Indiach i Chinach. Stosowany jest jako środek:

  •    poprawiający trawienie,
  •    na poprawę apetytu,
  •    przy schorzeniach astmatycznych,
  •    oczyszczający organizm z toksyn,
  •    afrodyzjak,
  •    wspomagający leczenie raka jelita grubego,
  •    antydepresyjny.

W Europie badania nad kardamonem prowadzone są od niedawna, ale już osiągnięte wyniki potwierdzają jego lecznicze działanie.

Kulinarne zastosowanie kardamonu.

Największą popularność zyskał kardamon w państwach arabskich, które spożywają ponad połowę światowej produkcji. Arabowie uwielbiają dodawać kardamon do kawy. Korzenny posmak podnosi jej walory smakowe i właściwości pobudzające. Kardamon ma także zastosowanie jako dodatek do:

  •    potraw kuchni azjatyckiej,
  •    mięsa, drobiu,
  •    śledzi,
  •    pikli,
  •    ciast i tortów (Holendrzy, Norwegowie),
  •    likierów i nalewek.

Wysoka cena kardamonu (najdroższa przyprawa po szafranie) ogranicza jego powszechne stosowanie. Co prawda dostępne są tańsze jego odmiany, ale są znacznie gorszej jakości.

Niewłaściwy sposób odżywiania, niewłaściwy sposób ubierania się (przegrzewanie), mało ruchu powodują, że tracimy naturalną odporność organizmu. Szybko przeziębiamy się, łapiemy różne infekcje. Możemy temu zaradzić stosując koci pazur, czyli Vilcacorę.

vilcacora do zaparzaniaCzym jest vilcacora?

Vilcacora to liana rosnąca w dorzeczu Amazonki w Ameryce Południowej, która ostrymi pazurkami przyczepia się do drzew. Właściwości lecznicze posiada cala roślina. Indianie wykorzystywali ją do zwalczania wszelkiego rodzaju stanów zapalnych.

Właściwości i zastosowanie vilcacory

Koci pazur zawiera przede wszystkim alkaloidy i przeciwutleniacze. Te pierwsze pobudzają okład immunologiczny, a te drugie zwalczają wolne rodniki. To właśnie te właściwości determinują zastosowanie Vilcacory.

Stosowana jest głównie:

  •    w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych,
  •    podnoszeniu odporności organizmu,
  •    wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych.

Badania i doświadczenia nad właściwościami rośliny ciągle trwają. Potwierdzono jej właściwości pobudzające system immunologiczny, jednak właściwości antynowotworowe wymagają jeszcze potwierdzenia badaniami klinicznymi.  Niewątpliwie jednak z powodzeniem może być stosowana jako środek profilaktyczny chorób nowotworowych.

Każdy pamięta z dzieciństwa owsiankę. Jednym smakowała bardziej, innym mniej. Na pewno była jednak zdrowa. Owies zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, mikroelementów, błonnik, lekkostrawne białko tłuszcze i węglowodany. Dzięki takiemu składowi przeciwdziała cukrzycy, kamicy nerkowej, wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z nadwagą. Jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm.

Zielony owies i jego właściwości

zielony owies do piciaBogaty skład posiadają wszystkie części zboża i nadają się one do sporządzania różnego rodzaju preparatów, wyciągów, soku. Szczególne właściwości posiada zielony owies. Można pić z niego herbatki, sporządzić sok, koktajl lub kąpiele.

Ziele owsa możemy kupić w postaci suszonej, możemy zebrać go w lipcu i zrobić nalewki na bazie spirytusu lub wyhodować w domowej kiełkownicy. Wtedy zieloną trawę mamy na bieżąco. Wystarczy zblendować i mamy sok do koktajlu.

Zielony owies powinny spożywać osoby cierpiące na:

  •    cukrzycę,
  •    wysoki poziom cholesterolu,
  •    zmiany zwyrodnieniowe,
  •    kamicę nerkową,
  •    choroby żołądkowe,
  •    nadwagę  – powoduje uczucie sytości,
  •    choroby jelitowe.

Zielony owies zawiera dużo krzemu, który zapewnia organizmowi zdrowie, a także doskonale wpływa na cerę. Można z niego sporządzać kremy i maseczki na twarz.