W okresie jesienno zimowym ludzie chorują częściej, zatem właśnie wtedy najczęściej odwiedzają apteki. Jednak również te okresy, w których pogoda jest bardzo zmienna sprzyjają przeziębieniom i innym chorobom. Nie zawsze istnieje możliwość wyjścia po lekarstwa, zwłaszcza kiedy najbliższa apteka jest bardzo oddalona od domu. W takiej sytuacji warto rozważyć kupienie niezbędnych leków w aptece online.

Dlaczego warto kupować w aptekach internetowych

  1. Dzięki temu oszczędza się czas. Nie ma konieczności stania w – niekiedy bardzo długich – kolejkach. Dodatkowo nie traci się czasu na dojazd do najbliższego punktu z farmaceutykami.
  2. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne, bowiem zakupy można robić siedząc w wygodnym fotelu czy leżąc w łóżku.
  3. Apteka online jest miejscem, w którym potrzebne lekarstwa można kupić często sporo taniej niż w aptece stacjonarnej.
  4. Zamówione leki zostaną dostarczone bezpośrednio do domu. Obawy, że na przesyłkę trzeba będzie czekać przez wiele dni są nieuzasadnione, ponieważ często apteki umożliwiają wysyłkę produktów przez kuriera. W takim przypadku paczka jest dostarczona zwykle w niecałą dobę od momentu złożenia zamówienia.

Na stronie internetowej apteki każdy lek jest opisany. Można zatem  zapoznać się z dokładnym opisem wszystkich lekarstw bez konieczności dopytywania o szczegóły farmaceuty co niekiedy może być krępujące (długa kolejka, wstydliwy produkt).

zmielona catuabaCatuaba jest korą pochodząca z dwóch gatunków drzew takich jak Erythroxylum vacciniifolium i Trichilia catigua, które występują naturalnie w tropikalnych lasach Brazylii. Mówi się, iż Catuaba posiada szereg właściwości, które sprawiają, iż napary oraz herbaty cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze strony społeczeństwa i ludzi poszukujących zdrowych metod odżywiania.

Catuaba zawiera substancje, które oddziałują na centralny układ nerwowy przez co zwiększają poziom koncentracji, dodają energii, wzmacniają system immunologiczny oraz przeciwdziałają powstaniu chorób nowotworowych. Catuaba jest też silnym afrodyzjakiem i lekiem na potencję, toteż jej zastosowanie stanowi ciekawą alternatywę dla niebieskich pigułek, które połykane w nadmiarze mogą w poważny sposób zaszkodzić zdrowiu.

Pomimo znajomości Catuaby od wielu lat i jej wykorzystaniu przez rdzenną ludność Brazylii, Catuaba stanowi obiekt badań naukowców zaledwie od kilku lat. Do niewątpliwych zalet Catuaby należy z pewnością niezwykle atrakcyjna cena, duże spektrum działania, różne formy przyjmowania (tabletki, herbata, sproszkowana kora) oraz duża dostępność. Być może warto spróbować czegoś nowego i egzotycznego, a tym samym pozbyć się swoich problemów zdrowotnych?

Zaburzenia krążenia wymieniane są jako jedna z przyczyn powstawania żylaków. Szczególnie zagrożone mogą poczuć się panie. Niestety, sprzyjający nie jest ani siedzący tryb życia, ani zbyt częste noszenie butów na wysokich obcasach. Oprócz szpilek, do czynników, które mogą przełożyć się na powstawanie żylaków, zaliczamy nieaktywny tryb życia i nieprawidłową dietę, a także uwarunkowania genetyczne.

Na szczęście istnieją sposoby, które pomogą poprawić krążenie krwi w nogach. Wśród nich ważne jest wprowadzenie ruchu – bieganie, jazda na rowerze, gimnastyka w domowym zaciszu – a także czerpanie z leczniczych właściwości ziół.

Odpowiednia kompozycja ziół może skutecznie zwalczyć objawy niewydolności żylnej. W aptece można zapytać farmaceutę o dobry lek ziołowy, jak na przykład Venoforton, którego działanie przyniesie nam ulgę. Zimne stopy i drętwienie kończyn wreszcie pójdą w niepamięć. Venoforton swoje działanie zawdzięcza niezwykłej kompozycji wyciągu z owoców kasztanowca, nalewki z miłorzębu, nalewki z kwiatostanu głogu, wyciągu z ziela jemioły oraz nalewki z ziela arniki.

Wysokie obcasy, czy siedząca praca nie muszą dłużej być przekleństwem. Wystarczy odpowiednio reagować i sięgać po to, co najlepsze.

ciemny miód gryczanyJedna z głównych korzyści zdrowotnych płynących z miodu gryczanego jest związana z jego ciemnym kolorem. Ustalono, że ciemne miody są zwykle bogatsze w przeciwutleniacze od jaśniejszych. To dlatego, że wspomniane obecne w miodzie przeciwutleniacze należą do substancji chemicznych decydujących o jego barwie. Miód z kwiatów gryki zawiera typ przeciwutleniaczy, które określa się mianem polifenoli. To one nadają miodowi gryczanemu charakterystyczny ciemno-miedziany kolor.

Ciemniejsze miody, takie jak gryka, często również oprócz przeciwutleniaczy zawierają więcej witamin i minerałów. Miód gryczany ma również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, które mogą przyśpieszyć gojenie się ran, a nawet mogą zmniejszyć blizny.

Jednym z czynników, które nadają miodowi z gryki niektórych jego wartości odżywczych, jest to, iż jest on miodem jednokwiatowym. Oznacza to, że w skład miodu wchodzą wyłącznie przetworzone przez pszczoły substancje z kwiatów gryki. Nie miesza się on z innymi rodzajami miodu, które mogą zawierać mniej przeciwutleniaczy lub innych substancji odżywczych.

Na szczęście cena miodu gryczanego nie przyprawia o zawrót głowy i jest on stosunkowo łatwo dostępny. Przy zakupie warto pamiętać, że pasteryzacja może zniszczyć wyżej wspomniane cenne związki. Nieprzetworzony miód może zaś ulec z czasem krystalizacji i jest to procesem naturalnym.

kawa w ziarnachWiększość z nas każdego dnia pije kawę, ale mało osób wie, jak wybrać tę najlepszej jakości. Przede wszystkim warto kupować mniejsze opakowania – niezależnie od tego, czy kupujemy kawę ziarnistą, czy mieloną. Ziarna szybko tracą aromat, dlatego wielkie opakowania sprawdzają się jedynie w biurach czy kawiarniach. Dodatkowo, jeśli mamy taką możliwość, lepiej nie kupować mielonej. Kawa ziarnista ma zdecydowanie bogatszy aromat i lepszy smak, wymaga jednak oczywiście odrobinę więcej zachodu przy przygotowywaniu. Zrezygnujmy całkowicie z picia kawy rozpuszczalnej i tzw. 3 w 1.

Dobrej jakości kawa ziarnista powinna być aromatyczna i tłusta w dotyku. Nie powinna być bardzo spalona, tylko w kolorze brązowym. Najlepiej, aby jej ziarna były całe i nie było zbyt wielu połamanych. Kawę należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, takich jak puszki lub worki zamykane na zatrzask, w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie trzymamy kawy w lodówce! W ten sposób bardzo szybko traci aromat i szybko gorzknieje.

Kupując kawę w ziarnach, zaopatrzmy się w młynek. Jeśli nie stać nas na markowy ekspres do kawy, zakupmy dobrej jakości kawiarkę. Napój, który powstaje w wyniku ciśnieniowego parzenia w tym urządzeniu jest wyjątkowo smaczny, co więcej, niektórzy kawosze cenią go bardziej niż ten z ekspresu.

Chociaż nie sposób odmówić mleku krowiemu pewnych zalet, to jednak zdarza się, że dana osoba nie może go pić ze względu na nietolerancję laktozy. Coraz częściej słyszy się głosy, że warto zastępować mleko innymi produktami – choćby serami. Do picia zaś lepiej kupować napoje roślinne, takie jak mleko owsiane, ryżowe czy sojowe.

owsiane mleko w kartonieMleko owsiane jest najbardziej dostępne. Choć niekoniecznie nadaje się do spożywania na gorąco, to jednak ma wiele cennych właściwości. Tak samo jak płatki owsiane, napój z tego zboża wpływa dobrze na przewód pokarmowy. Dodatkowo chroni przed cukrzycą typu drugiego i podobnymi chorobami, wynikającymi często z niewłaściwego żywienia.

Cena mleka owsianego jak na razie jest niska. Dostępne jest ono zarówno w proszku jak w postaci płynnej. Można je także zrobić samodzielnie, jeśli tylko posiada się mikser. Kupione mleko owsiane ma często dodatek wapnia. Warto kupować tak wzbogacony produkt, ponieważ „surowy” owies ma tendencję do podkradania wapnia z organizmu. Jeśli jednak ten pierwiastek podawany jest razem, nic takiego nie powinno nastąpić. Ponadto należy pamiętać, że napój owsiany ma inne właściwości niż mleko, dlatego warto wzbogacić dietę o produkty bogate w wapń.

Miód od dawna towarzyszy człowiekowi. Ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości lecznicze. Już 2-4 łyżek miodu dziennie wystarczą, by pozbyć się uciążliwych dolegliwości i odzyskać pełnię zdrowia. Właściwości miodu zależą od jego pochodzenia.

Miód nektarowo-spadziowy

miód nektarowo spadziowy - słoikTo miód, który łączy w sobie właściwości miodu ze spadzi (liściastej lub iglastej) i nektaru kwiatów. Podobnie jak wszystkie miody zawiera ponad 30 składników naturalnych. Ich bogactwo decyduje o działaniu przeciwzapalnym i antybiotycznym. Najbogatszy skład mają miody pochodzące z terenów górskich. Oczywiście najlepiej jest kupować miód z terenów ekologicznych i sprawdzonych pasiek.

Miód nektarowo-spadziowy ma ciemną barwę (charakterystyczną dla miodów spadziowych), słodki i łagodny smak z lekką nutą korzenną. Krystalizuje się szybciej niż miód spadziowy.

Właściwości miodu

Miód doskonale wpływa na stany wyczerpania psychicznego i fizycznego, łagodzi objawy stresu i depresji. Zalecany jest dla osób z chorobami serca i układu krążenia. Poprawia pracę układu trawiennego.  Neutralizuje działanie używek takich jak alkohol, kawa, herbata.

Wprowadzenie na stałe miodu do diety znacząco wpłynie na wzmocnienie odporności organizmu, dlatego szczególnie zalecany jest w okresie jesiennym i wiosennym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na infekcje.

Niektóre rośliny, jeszcze dość mało popularne w naszym kraju, wykazują wręcz zadziwiające właściwości lecznicze. Warto więc po nie często sięgać oraz cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale i dobroczynnym wpływem na nasze zdrowie.

suszona trawa cytrynowaJedną z takich roślin jest palczatka cytrynowa czy też cytronelowa, najczęściej jednak określana jest jako trawa cytrynowa. Jej właściwości lecznicze są jeszcze dość mało znane, więc warto je przytoczyć. Przede wszystkim wpływa ona korzystanie na trawienie, a także pobudza krążenie, dzięki czemu rozgrzewa organizm. Ponadto ma właściwości moczopędne, tonizujące oraz działa przeciwgorączkowo. Szczególnie polecana jest kobietom, ponieważ skutecznie łagodzi bóle menstruacyjne i nudności.

Mało kto również wie, że trawa cytrynowa bogata jest w przeciwutleniacze oraz witaminę A. Pomagają one szybko regenerować skórę oraz na długo zachować jej świeży wygląd. Regularnie stosowany napar z tej rośliny pomaga poprawić wygląd nawet cery trądzikowej. Ponadto pomaga również regulować pracę gruczołów potowych skóry i neutralizować nieprzyjemny zapach potu. Jak wykazują badania, roślina ta wykazuje także właściwości antynowotworowe, powodując śmierć komórek nowotworowych.

czystek lekarski

Herbata z czystka robi ostatnimi czasy furorę. Okazuje się, że czystek lekarski ma wiele właściwości prozdrowotny i jego picie zwiększa odporność naszego organizmu. Czy tak jest faktycznie?

Właściwości czystka

Czystek ma w sobie bogactwo polifenoli, które także w dużym stężeniu występują w czerwonym winie. Okazuje się, że w czystku ich ilość jest nawet większa. Do czego przyczyniają się polifenole? W skrócie- polifenole neutralizują wolne rodniki- przez co mogą zablokować powstawanie takich chorób jak te nowotworowe. Do tego działaniem czystka jest także hamowanie wszelkich stanów zapalnych pojawiających się w organizmie oraz wzmacnianie i dodawanie energii.

Kiedy pić czystek?

Czystka możemy bez obaw pić w okresie jesiennym i zimowym. Udowodnione jest, że wpływa on pozytywnie na naszą odporność. Do tego picie naparu z czystka ochrania naczynia krwionośne i walczy z drobnoustrojami i grzybami.

Warto pic herbaty z czystka — cena czystka nie jest wysoka, a zioło to pozytywnie wpływa na nasz organizm. Należy pamiętać, że osoby stosujące leki, bądź cierpiące na przewlekłe choroby, powinni najpierw porozmawiać z lekarzem a dopiero potem sięgnąć po czystka. Dzięki temu unikniemy złych połączeń z lekami i będziemy pewni, że postępujemy właściwie.

zioła

Ludzie od wieków stosują zioła na różne dolegliwości i jak widać stosuje się je także dzisiaj. Dzięki połączeniu chemii z medycyną, odkrywane są coraz większe właściwości ziół, a to za sprawą głębokiej analizy pozwalającej poznać nieznane dotąd właściwości tych roślin.

Zioła lecznicze można przygotować na różne sposoby na przykład: wyciągi z ziół otrzymuje się poprzez zalanie ich wodą zimną lub ciepłą zależnie od wrażliwości rośliny na temperaturę.

Wywary zaś robimy z twardych części rośliny, które uprzednio rozdrabniamy zalewamy zimną woda i gotujemy. Napary przygotowuje się do bieżącego spożycia, poprzez zalanie wrzątkiem i pozostawienie ich pod przykryciem na kilka minut. Jeszcze innym sposobem może być maceracja czyli zalanie ziół zimną przegotowaną wodą i pozostawienie ich na pięć do dziesięciu minut. Można jeszcze robić z ziół nalewki, przygotować inhalację lub nasiadówkę. Wszystko uzależnione jest od potrzeb osoby chcącej skorzystać z dobrodziejstw jakie ofiarują nam zioła.

Bardzo popularnym stało się używanie ziół w celach odchudzających. W aptekach można spotkać gotowe już preparaty w postaci mieszanek czy herbat, w tym również zioła na odchudzanie. Zawierają one połączone zioła wspomagające pracę żołądka i jelit poprawiając jednocześnie metabolizm.