Najczęściej jest tak, że to co jest najzdrowsze i posiada najwięcej pozytywnych wartości dla naszego organizmu, jest jednocześnie zwyczajnie niesmaczne. Oczywiście smak dla dorosłego i odpowiedzialnego człowieka nie powinien być cechą nadrzędną w przypadku środków leczniczych, jednak zaskakująco często jest.
Problemy ze smakiem
Typowym przykładem takiego kłopotu na linii zdrowie, a smak jest herbata z hibiskusa. Postawiona przed nieznającym jej człowiekiem zachwyca. Przepiękna rubinowa barwa powoduje, że osoba smakująca ją spodziewa się czegoś przyjemnego, najczęściej smaku słodkiego. Niestety hibiskus herbata (https://www.krainaherbaty.pl/herbata-owocowa/hibiskus) ma smak niezwykle kwaśny i dla niejednego zwyczajnie nie do przełknięcia z tego powodu. Nawet wiedząc jak bardzo jej wypicie dobrze podziała na zdrowie, często rezygnujemy z niej właśnie z powodu smaku.
Co w takim razie tracimy?
Co zamiast smaku?
Hibiskus, a właściwie jego kwiat z którego wykonuje się herbatę jest bogaty w:
– witaminę C
– flawanoidy
– kwasy organiczne
– fenole
– wapń
– nienasycone kwasy roślinne
Wszystko to sprawia. że herbata z hibiskusa posiada bardzo silne właściwości lecznicze. Jej główną zaletą jest szybka i zauważalna poprawa działania układu immunologicznego. Z tego powodu jej picie jest szczególnie polecane w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i występowania przeziębień.
Drugim niezwykłym działaniem jest silne odtruwanie organizmu. Zwiększenie aktywności układu trawiennego i moczowego powoduje przyśpieszenie przemiany materii i wydalania moczu. Efektem tego jest przyśpieszone wydalanie z organizmu nagromadzony przez długi czas toksyn, których obecność w organizmie powoduje liczne nieprzyjemne konsekwencje.
Doskonale więc widać, że herbata z hibiskusa posiada działania, których nie można zignorować, ani tym bardziej położyć na szali z wartościami smakowymi.