Błonnik w diecie – znaczenie dla zdrowia

blonnik

Wśród wielu substancji, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, niebagatelną rolę odgrywa błonnik, inaczej nazywany włóknem pokarmowym. Zalicza się go do węglowodanów złożonych, a w jego składzie znajdziemy między innymi celulozę, ligninę czy pektyny. Mimo że nie ulega trawieniu i wchłanianiu, skutecznie wspomaga oraz reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszczając organizm z niebezpiecznych toksyn i metali ciężkich. Pomaga również usuwać resztki nietrawionych pokarmów, likwidując przykre uczucie ciężkości w żołądku i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Błonnik pokarmowy jest również niezastąpiony w walce z cholesterolem, przyczyną wielu chorób serca i układu krwionośnego, znacznie zmniejsza też ryzyko wystąpienia nowotworów.

Patrząc na jego liczne zalety, warto zrezygnować z dotychczasowych niezdrowych nawyków żywieniowych, a błonnik w diecie, spożywany codziennie, może zdziałać prawdziwe cuda.  Dietetycy od lat apelują o wyeliminowanie lub chociaż ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego, nie zawierających tego cennego składnika. Nie znajdziemy go między innymi w czerwonym mięsie, rybach i ich przetworach oraz mleku, jajach, maśle oraz oleju. Koniecznie trzeba wprowadzić do jadłospisu dużą ilość warzyw i owoców, wszelkiego rodzaju produkty zbożowe, kasze, płatki owsiane, ryż, a jasne pieczywo zamienić na ciemne z dodatkiem mąki razowej. Błonnik w diecie można także uzupełnić suplementami diety, zawierającymi go, które możemy nabyć w każdej aptece, najczęściej w postaci praktycznych pigułek.