Olej kokosowy rafinowany w kuchni i kosmetyce

Olej kokosowy, czasami także nazywany jest masłem kokosowym ze względu na swoją konsystencję. W temperaturze pokojowej jest on zbitym i twardym tłuszczem o białej barwie i delikatnej strukturze. Dopiero po podgrzaniu staje się płynny i bezbarwny. Stosowany jest zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Słynie ze swoich właściwości. W kuchni doceniany jest za doskonały smak oraz aromat. Nie tuczy, a wręcz przeciwnie przeciwnie przyspiesza metabolizm oraz korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu. Popularne w ostatnim czasie wykorzystanie nierafinowanego kokosowego oleju w  kosmetyce zawdzięcza on swoim właściwościom odżywczym i regenerującym.

Olej kokosowy rafinowany i jego właściwości

Proces rafinacji usuwa z oleju część odżywczych składników. Dzięki temu staje się on uboższy, a co za tym idzie, jego pozytywny wpływ na organizm jest słabszy. Nie oznacza to jednak, że jest on zły lub szkodliwy. Wręcz przeciwnie. Podczas procesu obróbki termicznej olej faktycznie traci część swoich składników, jednak te które w nim pozostają doskonale wpływają na organizm.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Olej kokosowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest popularnym składnikiem kremów oraz balsamów odżywczych. Stanowi także doskonałą bazę dl maseczek regenerujących włosy.