Morwa biała do walki z cukrzycą

Morwa to roślina, która większości osób nie jest niestety znana, jednak warto wiedzieć o tym, iż polecana jest przede wszystkim osobom zmagającym się z cukrzycą. Morwę można podzielić na białą oraz czarną, jednak to właśnie ta biała wykazuje odpowiednie właściwości walczące z cukrzycą. Które jednak substancje znajdujące się w morwie odpowiadają za walkę z cukrzycą i w jaki sposób na nią oddziałują?

DNJ

DNJ, a także jego pochodne, to specjalny związek rozpuszczalny w wodzie, który występuje jedynie w liściach morwy białej, jednak odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie osoby chorej na cukrzycę. Działanie tego związku polega na tym, iż spowalnia on rozkład znajdującej się w żywności skrobi na cukry proste, dzięki czemu po posiłku nie dochodzi do nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Kwercetyna

Kolejną substancją, dzięki której morwa biała wpływa korzystnie na organizm każdego cukrzyka, jest kwercetyna, której zadaniem jest hamowanie działania enzymu zwanego reduktazą aldozy, który to odpowiedzialny jest za syntezę tzw. sorbitolu z nadmiaru glukozy. Warto w tym momencie podkreślić, iż podwyższony poziom sorbitolu może w skrajnych przypadkach doprowadzić do problemów nerek, narządu wzrokowego, a także układu nerwowego.