Sposób przygotowania yerba mate

Yerba mate to roślina bogata w wiele właściwości, dlatego naparem z liści i gałązek warto zastąpić poranną kawę czy zwykłe herbaty w torebkach. Yerba mate ma charakterystyczny, doceniany na całym świecie smak, wspomaga trawienie i lekko pobudza, a to wszystko sprawia, że coraz więcej osób decyduje się sięgać po nią regularnie.

Na zimno czy na ciepło?
Zwykłe herbaty zazwyczaj zalewa się po prostu gorącą wodą. Yerba mate można jednak przygotować na różne sposoby. Tradycyjnie, na ciepło będzie świetnym sposobem na rozgrzanie się w zimniejsze dni, zyska intensywny smak i aromat, a także dostarczy organizmowi wiele witamin i minerałów. Latem dobrym rozwiązaniem będzie za to przygotowanie yerba mate na zimno, by poczuć świeżość i orzeźwienie. W takiej wersji do naparu można dodać owoce czy zioła, które jeszcze bardziej podkreślą charakterystyczny smak rośliny.

Yerba mate od firmy Amanda
Choć na świecie wielu jest producentów, dużą popularnością cieszy się przede wszystkim yerba mate Amanda eksportowana do wielu krajów na różnych kontynentach. Produkt ceniony jest za wyjątkowy aromat i różnorodność dostępnych smaków, a także za dużą ilość suszonych liści ostrokrzewu i niewielką ilość gałązek, które w ogromnej ilości pojawiają się za to w składzie yerba mate od konkurencji.