Masal chai – parzenie herbaty poprzez gotowanie

 

Picie herbaty dla wielu osób jest związane z przestrzeganiem pewnych ustalonych reguł i nierzadko traktowane jak swoistego rodzaju rytuał. Niektóre gatunki herbat mają unikalne właściwości, ponieważ z jednej strony wpływają na poprawę stanu zdrowia, z drugiej natomiast spełniają funkcje relaksująco-rekreacyjne.

W zależności od gatunku herbaty sposób parzenia bywa różny. Zgodnie z indyjskimi tradycjami niektórych rodzajów tego napoju nie zalewa się wodą, ale przyrządza poprzez gotowanie. W jego trakcie można dodać, w celu podkreślenia walorów smakowych napoju, różnego rodzaju przyprawy. W grę może wchodzić imbir, cynamon, kardamon, anyż bądź kolendra.

Indyjska herbata masala chai jest bardzo aromatyczna i relaksująca. Ten pochodzący z Dalekiego Wschodu napój cieszy się coraz większym powodzeniem w innych szerokościach geograficznych. Wielbiciele herbat doceniają nie tylko jego unikatowy smak, ale także niekwestionowane właściwości odżywcze.

Herbatę można przygotować na wiele sposobów, jednak najprostszy z nich polega na gotowaniu czarnej herbaty (najlepiej, żeby była dobrej jakości) przez około dwie minuty. Po upływie kilku minut – czas przeznaczony na zaparzenie się herbaty – należy ją przecedzić i doprawić do smaku zgodnie z własnymi upodobaniami, dodając na przykład mleko, miód lub cukier.