Miód z lasu

Miody mają bardzo szerokie zastosowanie we współczesnym przemyśle spożywczym. Są doskonałym zamiennikiem cukrów czy słodzików- z powodzeniem można używać ich do słodzenia kawy czy herbaty. Ponadto, stają się dodatkiem do dań mięsnych czy sosów, a także używane są przy wypiekach.

Wśród wielu miodów, jednym z najpopularniejszych jest miód leśny

Powstaje on w wyniku zbierania nektarów z leśnych kwiatów- borówek, dzikiej róży, malin, rumianku czy lipy. Posiada bardzo silne działanie przeciwzapalne, dzięki enzymom, zawartych właśnie w tych kwiatach. W związku z tym, posiada wysokie działanie antybiotyczne. Ponadto, miód leśny wspiera układ krążenia, układ trawienny i oddechowy.

Smak miodu leśnego jest bardzo charakterystyczny, ponieważ można tu wyczuć całą florę leśną z ostrymi, ziołowymi aromatami. Zapach jest też bardzo ciekawy, gdyż wyczuć można delikatną żywiczną nutę.

Miód leśny posiada niezwykle dużo właściwości zdrowotnych i leczniczych, dlatego powinien być spożywany właściwie na zimno, ponieważ wyższa temperatura powoduje utlenienie się wszystkich witamin, minerałów czy kwasów organicznych.

Miód leśny może być skrystalizowany lub posiadać konsystencję płynu- gęstego. Proces krystalizacji jest zupełnie naturalny i odbywa się w każdym rodzaju miodu. Natomiast jej długość zależy od rodzaju spadzi oraz nektaru. Po zakończeniu procesu krystalizacji kolor miodu leśnego powinien przybrać złotą barwę.