Grzane wino – nie tylko na rozgrzanie

dodatki do grzańca galicyjskiego

Przyjemnie jest sięgać po gorące napoje w zimowe czy jesienne, chłodne dni i wieczory. Robi się to nie tylko ze względu na ich smak, który zwykle jest wspaniały, ale na przyjemne odczucia, które temu towarzyszą. Rozgrzanie od wewnątrz daje znacznie lepsze efekty niż na przykład ogrzewanie się przy kominku – krew zaczyna szybciej krążyć, natychmiast robi się cieplej i przyjemniej. Dlaczego jeszcze warto sięgać po napoje rozgrzewające takie jak chyba najsłynniejszy z nich – grzaniec galicyjski?

Właściwości prozdrowotne

Kiedy pije się grzaniec, zwykle nie zwraca się uwagi na nic innego poza przyjemnym ciepłem rozchodzącym się po całym ciele oraz pysznym smakiem wynikającym z dodania zwykle całego arsenału aromatycznych przypraw. Warto jednak pamiętać, że grzane wino czy piwo działa mocniej niż zimne, alkohol jest szybciej przyswajany przez organizm, a więc szybciej „uderza do głowy”. Sprawia, że przyspiesza się krążenie i ciśnienie krwi, a więc można zauważyć charakterystyczne rozjaśnienie umysłu, elokwencję, ale jednocześnie zwolnioną percepcję.

Dodawane do grzańca przyprawy są dobre dla zdrowia. Ich działanie rozgrzewające poprawia też trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit oraz podnosi ciśnienie.