Dobroczynne działanie nasion chia

nasiona szałwi hiszpańskiej

Szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali, odznaczająca się szerokimi liśćmi i niewielkimi kwiatami o barwie fioletowej. W jej owocach znaleźć można duże ilości owalnych nasion, zwanych nasionami chia. Niezwykle ceniła je już cywilizacja Azteków – nasiona te były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Dzisiaj, dzięki przeprowadzonym badaniom naukowym, wiemy już, że szacunek dawnej cywilizacji dla tych niepozornych nasion był całkowicie uzasadniony.

Nasiona chia są niezwykle bogate w rozmaite substancje odżywcze: zawierają na przykład więcej żelaza niż słynący z niego szpinak, jak również więcej wapnia niż mleko. Okazuje się też, że są prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3: posiadają ich znacznie więcej niż hodowlany łosoś atlantycki, który do niedawna uchodził za głównego ich dostarczyciela. Warto w tym miejscu przypomnieć, że kwas omega-3 poleca się szczególnie osobom wykonującym wytężoną pracę umysłową oraz narażonym na znaczny wysiłek intelektualny – a zatem uczniom, studentom i pracownikom umysłowym. Kwas ten posiada także kilka istotnych właściwości dodatkowych, wspomagających układ nerwowy: uspokajają i pomagają łagodzić objawy depresji.