Babka jajowata – działanie i zastosowanie

babka jajowata / lancetowata

Zdrowa żywność to nie tylko odpowiednio dobrane pod wieloma względami pożywienie. To również rośliny, które dzięki swoim niebywałym możliwościom, mogą być stosowane jako prawdziwy i naturalny eliksir zdrowia. Jedną z nich jest babka jajowata. Gdzie wykorzystujemy tą roślinę i jakie jest jej zastosowanie?

Sposób działania babki jajowatej

Babka jajowata to dość specyficzna roślina. Jej łuski zawierają mnóstwo naturalnego błonnika. Gdy pojawiają się one wewnątrz naszych jelit, szybko wchłaniają znajdującą się w nich wodę. Po pewnym czasie pęcznieją a następnie – są mechanicznie usuwane z organizmu. Dzięki tej metodzie, zwiększa się perystaltyka naszych jelit. W ten sposób, pozbywamy się nie tylko nadmiaru wody z naszego układu pokarmowego, ale też usuwamy charakterystyczne złogi, które są przyczyną wielu zaparć.

Na jakie dolegliwości najlepiej stosować babkę jajowatą?

Łupina babki jajowatej to doskonała metoda na leczenie schorzeń związanych z zaparciami i zaburzoną perystaltyką jelit. Dzięki niej, możemy w sposób szybki i skuteczny wymusić na naszych jelitach normalny sposób pracy, oparty o ciągły ruch perystaltyczny. Babkę można stosować pomocniczo również w odchudzaniu. Przyspieszanie procesu przemiany materii skutecznie wpłynie na lepszą kondycję naszego organizmu.