Konwalia majowa (convallaria maialis) to wieloletnie zioło, które rośnie do wysokości 23 centymetrów. Ma duże, długoogonkowe liście oraz białe, bardzo silnie pachnące kwiaty. W Polsce występuje w lasach liściastych oraz w zaroślach i jest pod częściową ochroną. Nie jest ziołem wymagającym – rośnie zarówno w miejscach słonecznych, jak i zacienionych. Ze względu na swoje dobroczynne działanie na układ sercowo – naczyniowy reprezentuje zioła na poprawę krążenia.
Konwalia majowa – jak niemal wszystkie zioła na krążenie – zawiera glikozydy kardenolidowe, flawonoidy, olejek eteryczny, kwas chelidonowy oraz kwas acetydyno – 2 – karboksylowy. Składniki konwalii sprawiają, iż jest wykorzystywana przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym jako składnik leków na serce i na poprawę krążenia. Leki z konwalii majowej są stosowane w następujących dolegliwościach:
– niewydolność serca,
– zaburzenia rytmu serca,
– wady serca,
– serce płucne, czyli uszkodzenie bądź przeciążenie serca z powodu chorób płuc (między innymi rozedmy),
– zmęczenie serca (występujące u osób w podeszłym wieku),
– kołatanie serca,
– obrzęki na tle niewydolności krążenia,
– nadciśnienie,
– bóle i duszności wywołane osłabieniem bądź powiększeniem serca mięśniowego.
Konwalia majowa jest wykorzystywana przez zielarzy w zastępstwie naparstnicy, gdyż jest lepiej tolerowana przez organizm niż naparstnica. Trzeba jednak pamiętać, iż zawiera substancje trujące. Przyjmowanie jej w nadmiernych ilościach może doprowadzić do zatrucia. Dlatego nie powinna być stosowana w lecznictwie na własną rękę.