Właściwości zdrowotne pyłku kwiatowego docenili już kosmetolodzy, którzy wykorzystują go do produkcji kremów i balsamów do pielęgnacji skóry. Coraz więcej osób docenia także właściwości lecznicze pyłku.
Pyłek pszczeli i jego właściwości
Pyłek jest zbierany przez pszczoły z różnych roślin i mieszany z ich śliną, dzięki temu ma kształt charakterystycznych drobnych kulek. Różnorodność roślin, z których jest zbierany pyłek decyduje o nadzwyczajnym bogactwie jego składu. Zawiera białko, aminokwasy (12%), enzymy i koenzymy, witaminy, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe i liczne mikroelementy.
Taki skład pyłku kwiatowego wpływa na jego ogromne właściwości lecznicze. Przede wszystkim w sposób naturalny podnosi odporność organizmu, dlatego zalecany jest osobom osłabionym, anemicznym oraz jako kuracja w okresie jesienno-wiosennym. Dodatkowo Pyłek kwiatowy pomaga w leczeniu:
- problemów trawiennych,
- stanów zapalnych wątroby,
- chorób górnych dróg oddechowych,
- nadciśnienia,
- zmian miażdżycowych,
- kruchości naczyń krwionośnych,
- profilaktycznym prostaty,
- alergii.
Wymieniać można jeszcze wiele innych pozytywnych działań pyłku. W dawkach minimalnych pyłek można przyjmować codziennie przez cały rok. W celach leczniczych dawki powinny być zwiększone i taka kuracja może trwać 2 miesiące a potem należy zrobić miesiąc przerwy.