Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego

Pyłek pszczeliWłaściwości zdrowotne pyłku kwiatowego docenili już kosmetolodzy, którzy wykorzystują go do produkcji kremów i balsamów do pielęgnacji skóry. Coraz więcej osób docenia także właściwości lecznicze pyłku.

Pyłek pszczeli i jego właściwości
Pyłek jest zbierany przez pszczoły z różnych roślin i mieszany z ich śliną, dzięki temu ma kształt charakterystycznych drobnych kulek. Różnorodność roślin, z których jest zbierany pyłek decyduje o nadzwyczajnym bogactwie jego składu. Zawiera białko, aminokwasy (12%), enzymy i koenzymy, witaminy, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe i liczne mikroelementy.

Taki skład pyłku kwiatowego wpływa na jego ogromne właściwości lecznicze. Przede wszystkim w sposób naturalny podnosi odporność organizmu, dlatego zalecany jest osobom osłabionym, anemicznym oraz jako kuracja w okresie jesienno-wiosennym. Dodatkowo Pyłek kwiatowy pomaga w leczeniu:

  • problemów trawiennych,
  • stanów zapalnych wątroby,
  • chorób górnych dróg oddechowych,
  • nadciśnienia,
  • zmian miażdżycowych,
  • kruchości naczyń krwionośnych,
  • profilaktycznym prostaty,
  • alergii.

Wymieniać można jeszcze wiele innych pozytywnych działań pyłku. W dawkach minimalnych pyłek można przyjmować codziennie przez cały rok. W celach leczniczych dawki powinny być zwiększone i taka kuracja może trwać 2 miesiące a potem należy zrobić miesiąc przerwy.