Właściwości miodu ze spadzi iglastej

spadziowy miód

Spadziowy miód jest wyjątkowy. Nie powstaje bowiem z nektaru, ale ze spadzi zbieranej przez pszczoły w lasach. Miód ze spadzi iglastej pochodzi przede wszystkim z sosny, jodły, modrzewia i świerku. Czasem da się w nim wyczuć domieszkę miodu nektarowego. Miód spadziowy charakteryzuje ciemniejsza barwa, zwykle bursztynowa lub brązowa.

Odmianą miodu ze spadzi iglastej stanowi miód melocytozowy. Melocytoza to wielocukier znajdujący się w niewielkiej ilości we wszystkich miodach spadziowych. Im jego zawartość jest większa, tym miód szybciej będzie krystalizować.

Miód spadziowy jest delikatny w smaku. Jego właściwości lecznicze zależą od czasu, w którym zbierano spadź z drzew. Zawiera znaczne ilości biopierwiastków, więc stanowi składnik zbilansowanej diety i doskonałą alternatywę dla sztucznych suplementów diety. Polecany jest przede wszystkim osobom po przebytych ciężkich operacjach i chorobach. Warto go spożywać również w okresie jesienno-zimowym, gdy rośnie ryzyko zachorowania na infekcje wirusowe.

Miód spadziowy wskazany jest w leczeniu anemii oraz chorób serca u układu krążenia. Dobrze wpływa także na układ pokarmowy i moczowy. Spożywać go można w wielu formach, ale pod żadnym pozorem nie wolno go łączyć z wrzątkiem, który niszczy jego cenne właściwości.