Rodzaje czerwonej herbaty

czerwona herbata pu erh

Herbaty uwielbiamy od zawsze. Każdy gatunek posiada swoje właściwości, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Dużo mówi się o właściwościach zdrowotnych herbat ziołowych, zielonych oraz czerwonych.

Mało kto wie, że czerwona herbata, również ma swoje własne odmiany. Ze wszystkich herbat, to ten rodzaj zawiera najwięcej kofeiny i mikroelementów. Najpopularniejszą i najczęściej wybieraną odmianą czerwonej herbaty jest herbata Pu- erh. To ją powinniśmy pić, jeśli czerwoną herbatę traktujemy jako suplement diety, wspomagający proces odchudzania. Jednak oprócz niej, występują jeszcze inne odmiany herbaty czerwonej, takie jak: oolong i puszong, które różnią się między innymi stopniem fermentacji. Czerwone herbaty puszong charakteryzują się najkrótszym procesem, podczas gdy herbata pu- erh musi dodatkowo po całym procesie leżakować, w odpowiednich ku temu warunkach. Oolong natomiast w wielu krajach nazywana jest herbatą niebieską, a jej nazwa oznacza w rzeczywistości „herbatę czarnego smoka”. Jej stopień sfermentowania maksymalnie wynosi 80%.

Wszystkie czerwone herbaty charakteryzuje specyficzny smak i aromat. Bez względu na to, który jej rodzaj wybierzemy, każda pozytywnie wpłynie na nasz organizm.