Jak wybrać dobrą kawę?

kawa w ziarnachWiększość z nas każdego dnia pije kawę, ale mało osób wie, jak wybrać tę najlepszej jakości. Przede wszystkim warto kupować mniejsze opakowania – niezależnie od tego, czy kupujemy kawę ziarnistą, czy mieloną. Ziarna szybko tracą aromat, dlatego wielkie opakowania sprawdzają się jedynie w biurach czy kawiarniach. Dodatkowo, jeśli mamy taką możliwość, lepiej nie kupować mielonej. Kawa ziarnista ma zdecydowanie bogatszy aromat i lepszy smak, wymaga jednak oczywiście odrobinę więcej zachodu przy przygotowywaniu. Zrezygnujmy całkowicie z picia kawy rozpuszczalnej i tzw. 3 w 1.

Dobrej jakości kawa ziarnista powinna być aromatyczna i tłusta w dotyku. Nie powinna być bardzo spalona, tylko w kolorze brązowym. Najlepiej, aby jej ziarna były całe i nie było zbyt wielu połamanych. Kawę należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, takich jak puszki lub worki zamykane na zatrzask, w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie trzymamy kawy w lodówce! W ten sposób bardzo szybko traci aromat i szybko gorzknieje.

Kupując kawę w ziarnach, zaopatrzmy się w młynek. Jeśli nie stać nas na markowy ekspres do kawy, zakupmy dobrej jakości kawiarkę. Napój, który powstaje w wyniku ciśnieniowego parzenia w tym urządzeniu jest wyjątkowo smaczny, co więcej, niektórzy kawosze cenią go bardziej niż ten z ekspresu.