Właściwości i zastosowanie lapacho

kora lapacho - zdjęcie

Kora lapacho zwana jest także „herbatą Inków”. Od dawna szamani Indian Ameryki Południowej stosowali korę lapacho do zwalczania wielu dolegliwości. Parzyli ją na  gorączkę, ogólne osłabienie, anemię czy wrzody.

Właściwości lapacho

Badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości lapacho. Skuteczne jest zwłaszcza przy walace z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza opryszczkę, gronkowca złocistego, wzmacnia ogólną odporność organizmu. Ma także właściwości antygrzybiczne, antypleśniakowe i antydrożdżakowe.  Niektórzy przypisują mu także właściwości przeciwnowotworowe.

Jak parzyć lapacho?

Lapacho jest korą wewnętrzną drzewa, toteż wymaga dłuższego procesu parzenia. Należy zgotować 0.5 litra wody i wrzucić 2 łyżki kory, następnie gotować przez 5 minut na małym ogniu. Potem zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Pijemy po 2 szklanki dziennie.  Początkowo mogą wystąpić nudności, biegunka, bóle brzucha.

Przeciwwskazania

Stosowanie lapacho wykazało także działania niepożądane. Nie powinny go pić kobiety w ciąży i osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe i mające problemy z krzepliwością krwi. Lapacho obniża krzepliwość.

Zachowanie środków ostrożności sprawia, ze lapacho może być skutecznym środkiem na ogólne wzmocnienie organizmu.