Miód wielokwiatowy – smaczny i zdrowy

słoik z miodem wielokwiatowymNie ma chyba osoby, która nie lubi miodu. Słodki, rozpływający się w ustach, świetnie smakuje zarówno sam, a także jako dodatek do sera czy chociażby chleba. Jest idealny do ciast i deserów, świetnie sprawdza się użyty zamiast tradycyjnego cukru do herbaty czy też naparów ziołowych. Szczególnie smaczną odmianą jest miód wielokwiatowy, który ze względu na swoje walory smakowe i estetyczne wyjątkowo lubiany jest przez dzieci.

Cechy miodu wielokwiatowego są uzależnione od wielu czynników, przede wszystkim od pory roku, w której został zebrany, ale także od rodzaju miododajnych kwiatów, których nektar został użyty do jego wyprodukowania. Od tych czynników uzależniony jest zarówno smak, jak i kolor. Miód wielokwiatowy wiosenny ma słoneczną, jasną barwę i delikatny smak. Letni jest ciemniejszy o bardziej nasyconej barwie i wyrazistych walorach smakowych.

Ze względu na wyjątkowe właściwości miodu wielokwiatowego warto go regularnie spożywać. Szczególnie pomocny okazuje się w leczeniu infekcji wirusowych. Katar, drapanie w gardle czy gorączka szybko zostaną pokonane za pomocą kuracji miodem wielokwiatowym. W wyniku jego działania znacznie wzmocni się odporność organizmu, który nie będzie łatwo poddawał się działaniu wirusów czy bakterii. Jeśli nawet im ulegnie, powrót do zdrowia będzie dużo łatwiejszy.