Zastosowanie kardamonu

kardamon mielony - zdjęcieKardamon nazywany jest królową przypraw. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Właściwości kardamonu są jednak znacznie większe. Medycyna naturalna od dawna stosuje go do zwalczania różnych dolegliwości.

Kardamon w medycynie

Właściwości lecznicze kardamonu wykorzystuje przede wszystkim medycyna naturalna w Indiach i Chinach. Stosowany jest jako środek:

  •    poprawiający trawienie,
  •    na poprawę apetytu,
  •    przy schorzeniach astmatycznych,
  •    oczyszczający organizm z toksyn,
  •    afrodyzjak,
  •    wspomagający leczenie raka jelita grubego,
  •    antydepresyjny.

W Europie badania nad kardamonem prowadzone są od niedawna, ale już osiągnięte wyniki potwierdzają jego lecznicze działanie.

Kulinarne zastosowanie kardamonu.

Największą popularność zyskał kardamon w państwach arabskich, które spożywają ponad połowę światowej produkcji. Arabowie uwielbiają dodawać kardamon do kawy. Korzenny posmak podnosi jej walory smakowe i właściwości pobudzające. Kardamon ma także zastosowanie jako dodatek do:

  •    potraw kuchni azjatyckiej,
  •    mięsa, drobiu,
  •    śledzi,
  •    pikli,
  •    ciast i tortów (Holendrzy, Norwegowie),
  •    likierów i nalewek.

Wysoka cena kardamonu (najdroższa przyprawa po szafranie) ogranicza jego powszechne stosowanie. Co prawda dostępne są tańsze jego odmiany, ale są znacznie gorszej jakości.